Pocetna » Zanimljivosti


Pogledajte: Takmičenje za najraskošniju bradu od pčela




  Ocenite članak: 0
pregleda: 743
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-12

Slike iz Pogledajte: Takmičenje za najraskošniju bradu od pčela Slike iz Pogledajte: Takmičenje za najraskošniju bradu od pčela Slike iz Pogledajte: Takmičenje za najraskošniju bradu od pčela


Naročito posle brijanja, dlake na licu mogu da budu neprijatne i bolne, ali to nije ništa u poređenju s bradama koje su prikazali hrabri učesnici 9. godišnjeg takmičenja za najlepšu i najraskošniju bradu od živih pčela u Ontariju (Kanada).

Junaci nadmetanja održanog na Avanturističkoj farmi “Klavermed” pojavili su se sa licem i grudima prekrivenim “bradama” od hiljada živih pčela, a zatim demonstrirali svoje nesvakidašnje ukrase pred gledaocima okupljenim oko “manekenske” piste.

Zujave brade u proseku teže nekoliko kilograma, a napravljene su od oko 13 do 16 hiljada pčela. Da bi namamili insekte, takmičari oko vrata nose kavez u kome se nalazi matica, koja ih privlači svojim mirisom.


Ove brade teške su i po nekoliko kilograma

Pčele prekrivaju lice i grudi takmičara, a nakon toga, uzgajivači im pomažu da od mase insekata oblikuju “bradu”. Iskusniji takmičari u tu svrhu koriste vazelin, supstancu koju ovi insekti izbegavaju.

Da pčele ne bi izbole takmičare, vlasnici ih dobro nahrane zaslađenom vodom i omame dimom pre nego što ih puste na njih.


Pčele su omamljene zaslađenom vodom i dimom

Da bi odredili težinu brade, sudije mere takmičare pre i posle nakupljanja pčela, a za bradu od pola kilograma potrebno je oko 5.000 pčela.

Osim težine, ocenjuje se i estetski izgled brade, kao i originalan nastup takmičara - na primer šetnja pistom uz okretanje hulahopa.


U pravljenju brade učestvuje između 13 i 16 hiljada pčela

Na ovogodišnjem takmičenju kandidati su bili sredovečni muškarci i studenti. Pobednik je Džastin Himstra, koji se mogao pohvaliti najtežom bradom, a devojka Marenda Skiper dobila je specijalno priznanje.


IZVOR