Pocetna » Film


Pogledajte trejler za „Ničije dete“




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1100
Dodao/la: Gale
datum: 2014-09-02

Slike iz Pogledajte trejler za „Ničije dete“ Slike iz Pogledajte trejler za „Ničije dete“ Slike iz Pogledajte trejler za „Ničije dete“ Slike iz Pogledajte trejler za „Ničije dete“


Film „Ničije dete“, debitantsko ostvarenje Vuka Ršumovića, imaće svetsku premijeru 4. septembra na Filmskom festivalu u Veneciji, a upravo je predstavljen i prvi trejler za film.



„Ničije dete“ će zatvoriti program 29. izdanja čuvene takmičarske selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (International Film Critics’ Week), u kojoj će, pored filma Vuka Ršumovića, biti prikazano još 6 debitantskih ostvarenja iz celog sveta.

Film će biti prikazan i reprizno 5. septembra, a zatvorena projekcija za novinare i predstavnike filmske industrije biće održana 3. septembra.



„U filmu Vuka Ršumovića imamo dečaka koji je kao neka vrsta male divlje životinje pronađen u šumama Bosne. Radnja se događa u predratnoj Jugoslaviji i dečak biva odveden u sirotište kako bi se socijalizovao i obrazovao. Izbijanje rata i podela teritorija dramatično će obeležiti njegovu regresiju ka samoći, možda i smrti“, navodi se u najavnom tekstu na sajtu selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“.

U ovom programu, koji sastavljaju odabrani članovi Nacionalne unije filmskih kritičara Italije, Srbija nije imala predstavnika skoro 30 godina, odnosno od prvog izdanja „Nedelje međunarodne filmske kritike“, 1984. godine i filma „O pokojniku sve najlepše“ Predraga Antonijevića.



Film „Ničije dete“ je baziran na fascinantnoj istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje.

Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počnije rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak. Po povratku u Bosnu, Haris nema gde da ode. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koja ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu...



U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Scenario i režiju potpisuje Vuk Ršumović, dok je direktor fotografije Damjan Radovanović, kome je ovo takođe prvi igrani film. Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda.

Vuk Ršumović je rođen 1975. godine u Beogradu. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ima veliko iskustvo u radu na televiziji i napisao je više scenarija za kratke filmove, serije, animirane i dokumentarne filmove. Ovo je njegov prvi igrani film.


IZVOR