Pocetna » Zanimljivosti


Policija zatvorila internet sajt "Pirate Bay"




  Ocenite članak: 1
pregleda: 823
Dodao/la: Gale
datum: 2014-12-10

Slike iz Policija zatvorila internet sajt "Pirate Bay" Slike iz Policija zatvorila internet sajt "Pirate Bay"


Švedska policija upala je u prostorije sajta "Pirate Bay" i pri tom zaplenila sve kompjutere i servere. Otkad je racija sprovedena, najpoznatiji torent sajt više nije u funkciji.

Policija je potvrdila upad u prostorije i zaplenu tehnike, a kao razlog je navedena zaštita intelektualnog vlasništva.



„Izveli smo upad u serversku prostoriju na teritoriji Stokholma“, kratko je prokomentarisao Pol Pinter, švedski nacionalni policijski koordinator.

Raciju je pokrenuo Frederik Ingblad, jedan od švedskih tužilaca za internet kriminal i ilegalno onlajn šerovanje (deljenje fajlova preko torent sajtova).

„Nekoliko policijskih službenika i digitalnih forenzičara bilo je na licu mesta. Akcija je započeta u prepodnevnim satima i završena nešto posle podneva. Zaplenili smo određeni broj kompjutera i servera, ali ne mogu da kažem koliko“, istakao je Inglbad.



Nakon akcije, osim sajta pao je i forum na adresi Suprbay.org. Još neki torent treker sajtovi, poput popularnog EZTV, takođe su oflajn.

Pirate Bay je već dugo vremena pod istragom zbog piraterije, a prva racija izvedena je još 2006. godine. Policija i tužilaštvo ističu da usluge koje pružaju podstrekuju i omogućavaju pronalaženje ilegalnih torenta, preko kojih mogu da se skidaju filmovi, muzika, emisije, serije i drugi materijali zaštićeni zakonima o intelektualnoj svojini


IZVOR