Pocetna » Zanimljivosti


Porodican biznis zasluzan za snagu nemacke privrede




  Ocenite članak: 1
pregleda: 673
Dodao/la: King_of_Kings
datum: 2012-05-16


Izvoz najjače evropske ekonomije zastužan je što je ceo blok izbegao recesiju. Privreda Nemačke je pokretač razvoja, a jedan od njenih najvećih aduta su porodična preduzeća.Nemačka broji 3,7 miliona porodičnih preduzeća. Čak 95 posto njih se nalazi ili u rukama jedne porodice ili u većinskom vlasništvu neke porodice. Ova preduzeća imaju enormno veliki ekonomski značaj. Skoro svaki peti evro dolazi iz njihovog poslovanja i svaki sedmi socijalno osigurani radnik u Nemačkoj radi za jedno od tih porodičnih preduzeća.

Ekonomski gledano, najzanimljivije su velike kompanije koje godišnje ostvaruju više od 50 miliona evra prometa. Neka od tih preduzeća postoje decenijama, čak vekovima. Među takvim preduzećima su i zvučna imena kao što su BMW, Miele, Dr. Oetker, Balsen i Porsche.

U periodu 2003.-2005. 500 najvećih porodičnih preduzeća povećalo je broj zaposlenih za 10% na 2,2 miliona, dok je cela ekonomija imala smanjenje od 3% u istom periodu.

Kako je Nemačka izvozno orijentisana, ne čudi da čak devet od deset porodičnih preduzeća posluje sa inostranstvom. Najbolji kupci nalaze se u Evropi, posebno u Francuskoj, zatim u Kini, SAD i Rusiji. Problem nastaje što evropski kupci zbog krize neće moći da plaćaju svoje obaveze. To se već dešava sa Grčkom.

Institut za istraživanje malih i srednjih preduzeća u Bonu, jednom godišnje, po nalogu Deutsche Bank i Saveza nemačke industrije, ispituje stanje u 400 najvećih porodičnih preduzeća u Nemačkoj. Nedavno istraživanje pokazalo je da skoro tri četvrtine ispitanih šefova ekonomsko stanje u svojim firmama ocenjuje kao dobro ili vrlo dobro. Svako drugo preduzeće će povećati investicije i otvoriti nova radna mesta.