Pocetna » Zanimljivosti


Posle miševa, mačića, štenadi, majmuna i prasića, naučnici stvorili i svetleće kuniće




  Ocenite članak: 0
pregleda: 733
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-13

Slike iz Posle miševa, mačića, štenadi, majmuna i prasića, naučnici stvorili i svetleće kuniće


Havajski i turski naučnici uzgajili su koloniju zečeva koji svetle u mraku, pripremajući teren za razvoj lekova protiv smrtonosnih genetskih bolesti.



Nučnici su uspešno stvorili okot od osam kunića koji u mraku svetle zelenom bojom. Njihova fluorescentna boja dokazuje da je genetski materijal ubrizgan u embrione postao sastavni deo njihovih prirodnih karakteristika.

- To je samo znak koji ukazuje na to da možemo da uzmemo gen koji prvobitno nije bio u životinji, a sada je njen sastavni deo - objašnjava za KITV dr Stefan Moisjadi sa Univerziteta Havaja.

Kunići, koji se na dnevnoj svetlosti ne razlikuju od svojih belih rođaka, ugledali su svetlo dana u istraživačkom centru u Turskoj.

- Oni podjednako dugo žive kao i obične životinje i ne pokazuju bilo kakve simptome bolesti - rekao je Moisjadi, dodavši da su ovi kunići "kao sijalica koja svetli, kao da imaju LED sijalice po celom telu".

Ultraljubičaste mačke. Dok većina ovih životinja u mraku svetli zelenom bojom, južnokorejski naučnici su uspeli da stvore mačke koje svetle crvenom i ultraljubičastom bojom. Eksperiment u kome je korišćen fluorescentni protein meduze nastavak je istraživanja započetih osamdesetih godina, kada su uzgajeni svetleći miševi.

Od tada, naučnici su napravili svetleće mačiće, štenad, majmune i prasiće.

Naučnici se nadaju da će im istraživanje pomoći da otkriju jeftinije lekove protiv genetskih poremećaja, kao što je hemofilija. Njihov cilj je da ponove eksperiment na poljoprivrednim životinjama, koje bi se koristile kao bioreaktori za proizvodnju lekova.


IZVOR