Pocetna » Zanimljivosti


POSLEDNJE ZELJE POZNATIH:Zasto je Napoleon na samrti trazio da bude osisan?




  Ocenite članak: 1
pregleda: 745
Dodao/la: LukaSRB
datum: 2013-12-08


Testament je poslednja prilika da ljudima kažete šta zaista mislite. Neki poznati su ovo shvatili prilično bukvalno. O poslednjim željama nekih od njih priča se i danas, decenijama posle njihove smrti.

Džek Beni je bio poznati američki komičar, jedna od najvećih zvezda radija, a posle je postao i popularna televizijska zvezda. Pre nego što je u 80. godini preminuo od raka pankreasa u oktobru 1974. Beni je uredio još jedan, poslednji romantički gest za svoju suprugu Meri Livingston. Džek Beni i Meri Livingston su u braku bili 48 godina. Komičareva poslednja volja bila je da njegova voljena supruga svake godine na godišnjicu njegove smrti prima po jednu crvenu ružu, kao simbol ljubavi i privrženosti. Ovaj običaj trajao je sve do njene smrti, osam godina kasnije.Istorija je Merlin Monro upamtila kao problematičnu i hirovitu divu. 'Najlepša plavuša' sveta je preminula sa samo 36 godina, zvanično od prevelike doze pilula u kombinaciji sa alkoholom. Iako mlada, glumica je već imala spremljen testament. Njime je sve svoje stvari zaveštala svom mentoru i treneru glume Li Strasbergu. Zanimljivo je da Strasberg sa stvarima nije učinio ništa. Tek posle njegove smrti 1982. njegova udovica je lične predmete slavne glumice dala na aukciju. Prodate se za neverovatnih 13,4 miliona dolara.

Još jedna diva napustila je svet mlada. Samo dva dana pre nego što će preminuti, Dženis Džoplin je promenila svoj testament. U njemu je ostavila 2.500 dolara kako bi se organizovala posthumna zabava u njenu čast u njenom omiljenom klubu. Naravno, žurka je trebalo da traje celu noć.

Najveći broj ljudi nije čuo za Frederika Bauera, ali je sigurno kupovala jedan njegov proizvod. Naime, reč je o čoveku koji je izmislio "Pringls" konzervu za poznati čips. Kada je umro tražio je da bude sahranjen u jednoj od njih.

Džin Rodenberi najpoznatiji je kao tvorac originalnih „Zvezdanih staza”. Kada je 1991. godine preminuo od srčanog udara, njegov pepeo je poslat u svemir.

Jedan od najvećih iluzionista i mađionničara, Hari Hudini umro je davne 1926. godine. Međutim, pre smrti, Hudini se sa svojom ženom dogovorio o tajnom znaku koji će samo njih dvoje znati i koji će on upotrebiti da je kontaktira posle smrti. Njegova supruga je zbog toga svake Noći veštica, kada su duhovi najbliže svetu živih, održavala seanse u pokupaju da kontaktira preminulog supruga. Priča kaže da joj se on nikada nije javio.

Jedan od najvećih britanskih autora svih vremena, Čarls Dikens u svom testamentu dao je jasne instrukcije. Tvorac „Božićne priče” je želeo da ga svet pamti isključivo po njegovim delima. Zbog toga je zahtevao da se nikada ne podižu spomenici ili spomen-ploče u njegovu čast. Poslednja želja velikog pisca nije ispunjena i spomenici u njegovu čast danas postoje širom sveta.

Poslednja želja još jednog pisca na kraju nije uslišena. Rimski pesnik Vergilije tražio je da se njegov najpoznatiji ep „Enejida” spali posle njegove smrti. Ovo, naravno, nije učinjeno, pa brojni ljubitelji umetnosti i danas mogu da uživaju u ovom delu.Osim mnogih priča iz života, čuvenog osvajača Napoleona Bonapartu prati i jedna neobična anegdota koja se navodno desila neposredno pred njegovu smrt. Naime, Bonaparta je navodno na samrti tražio da bude ošišan na ćelavo, a da njegova kosa bude podeljena njegovim prijateljima.

Džeremi Bentam je bio britanski filozof, reformator pravnog sistema i osnivač utilitarizma. Razvio je moralni i filozofski sistem koji se zasniva na ideji da su ljudska bića racionalna, sebična stvorenja, odnosno da teže što većoj koristi. Njegova poslednja želja bila je jedna od najoriginalnijih. Naime, on je tražio da posle smrti njegovo telo bude preparirano, obučeno u njegovo odeću i javno izloženo. Ono se i danas nalazi na koledžu u Londonu.


IZVOR