Pocetna » Film


Posljednji naklon filmskih legendi




  Ocenite članak: 0
pregleda: 807
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2015-01-11


Ovoga vikenda zauvijek su nas napustile neke od velikih osoba iz povijesti svjetskog filma - Anita Ekberg, Francesco Rosi i Samuel Goldwyn Jr.


Ovoga vikenda napustile su nas mnoge velike filmske ličnosti koje su, svaka na svoj osobit način, pridonijele izgradnji povijesti svjetske kinematografije. Žalosne vijesti krenule su sa smrću Samuela Goldwyna Jr., a nastavile su se s Francescom Rosijem i Anitom Ekberg.

Samuel Goldwyn Jr., sin jednog od osnivača filmskog Hollywooda čije ime i nosi, umro je u 88. godini života. Svoju karijeru proveo je kao producent i filmski distributer, a ostat će zapamćen kao osnivač filmske kompanije The Samuel Goldwyn Company preko koje je omogućio mnogim nezavisnim filmovima da ugledaju svjetlo dana.
Njegova ostavština ostat će zapamćena kroz filmove koji su i njegovom zaslugom zasjali na kino platnima. Među njima nalaze se i filmovi Davida Lyncha "Divlji u srcu", Jima Jarmuscha "Čudnije od raja", a jedan od poslijednjih bio je "Tajni život Waltera Mittyja".


Talijanski redatelj Francesco Rosi preminuo je u svome domu u Rimu u 92. godini. Ostat će zapamćen po svojim izvanrednim filmovima koji su kao svoju glavnu nit vodilju imali preispitivanje dubokih društvenih problema. Njegov socijalni angažman na filmu nije ostao nezamijećen pa je kao redatelj prikupio brojne filmske nagrade i priznanja.
Na filmskom festivalu u Veneciji 1958. odnio je nagradu žirija za film La sfida, a priznanja su se nakon toga nastavila nizati. Od Srebrnog medvjeda za Salvatore Giuliano 1962., Zlatnog lava za Le mani sulla città 1963. do 1979. kada je osvojio BAFTA-u za Cristo si è fermato a Eboli. Konačno, godine 2008. i 2012. dobio je priznanja za životno postignuće, prvo na Berlinskom a zatim na Venecijanskom festivalu.


Zamamna Anita Ekberg, švedska glumica svjetskog glasa, svoje posljednje godine života provela je u Rimu, gdje je u 83. godini dočekala i svoj posljednji naklon.
Njezinu glumačku karijeru obilježila je javna osobnost femme fatal, a najistaknutiju ulogu, onu po kojoj je većina publike pamti, ostvarila je u filmu "La Dolce Vita" redatelja Federica Fellinija. Na samom početku karijere 1956. godine osvojila je Zlatni Globus kao perspektivna nova zvijezda. Neki od njezinih dobro primljenih filmova bili su "Bocaccio sedamdesetih" (1962.) te I Clowns (1972.).


IZVOR