Pocetna » Zanimljivosti


Potopljen Japanski Brod Duhova !!!




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1089
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-04-07


Američka obalska straža potopila je u četvrtak ribarski brod dug 65 metara kojeg je cunami odneo na pučinu 11. marta 2011. i koji je od tada besciljno plutao po Tihom okeanu.

Dugo putovanje japanskog "broda duhova" je završeno - američka obalska straža potopila je u četvrtak ribarski brod dug 65 metara kojeg je cunami odneo na pučinu 11. marta 2011. i koji je od tada besciljno plutao po Tihom okeanu.

Kada je na njega otvorena vatra, brod se zapalio i potonuo na dubinu od 305 metara u Zalivu Aljaske, 240 kilometara od kopna.

Odluka o potapanju broda doneta je kako se on ne bi nasukao ili ugrozio druge brodove koji plove izmedju Severne Amerike iAzije.

Brod, na kojem nije bilo tragova ljudi, jedan je od brojnih ostataka koji posle cunamija u Japanu plove Tihim okeanom. Sumnjalo se da na njemu ima velike količine goriva. Kod zapadne obale Kanade primećen je 25. marta.

Brod se nalazio kod ostrva Hokaido kada je zemljotres jačine devet stepeni u martu prošle godine pogodio Japan i pokrenuo cunami.

Cunami je stvorio najmanje 25 miliona tona otpadaka i olupina. Od toga je izmedju četiri i osam miliona tona završilo u okeanu, a oko dva miliona tona još pluta na površini.

Američke zdravstvene i ekološke vlasti navode da nema razloga za brigu da će ostaci broda koji stignu do Aljaska biti radioaktivni.

Zemljotres i cunami doveli su do kvara u nuklearnoj elektrani Fukušima,najveće nuklearne krize u svetu od havarije u Černobilu 1986.