Pocetna » Zanimljivosti


Praistorijsko čudovište od 16,5 metara: Otkriven fosil najveće ribe na svetu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 721
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-28


Najnovije otkriće naučnika posebno je iz tri razloga: do njega se došlo slučajno, ono proširuje naše znanje o takozvanom “gigantizmu” i odnosi se na najveću ribu na svetu. Kako piše “Obzerver”, dva studenta geologije su pre nekoliko godina zapazila komade kostiju među stenema u kamenolomu u Engleskoj.

Ono što su pronašli bio je, zapravo, gotovo ceo skelet lidsihtisa, ribe iz doba jure, za koju su naučnici ranije mislili da može da dostigne dužinu od više od sedam i po metara. Međutim, posle detaljnijih analiza, ustanovili su da je ova riba mogla da poraste i do celih 16 i po metara.

Fosil lidsihtisa predstavlja prilično veliko otkriće, posebno ako se uzme u obzir da fosil skeleta bogatog hrskavicom nije bio najčvršći i nije se najbolje fosilizovao.

Profesor Džef Liston iz Nacionalnog muzeja Škotske objašnjava da su naučnici upoznati sa tim da su kopnene životinje iz tog perioda mogle da budu velikih dimenzija (kao primere navodi apatosaurusa i brahioraurusa), ali da posle ovog otkrića mogu da potvrde da su se “paralelni procesi odvijali i u okeanima”.

Na pitanje koja vrsta riba danas nosi titulu “najveće”, profesor Liston kaže da je to kit-ajkula, koja može da naraste do veličine od 12 metara.


IZVOR