Pocetna » Nauka


Pretražujući svemir naišli na “novu Zemlju”?




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1272
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-10


Astronomi koji pretražuju svemir u potrazi za “novom Zemljom” upravo su u sustavu zvijezde HD 40307 otkrili egzoplanet koji bi mogao zadovoljiti taj kriterij. Masa mu je sedam puta veća od Zemljine, nalazi se na području u kojem bi voda mogla opstati u tekućem stanju, a oko svoje zvijezde okrene se za 200 zemaljskih dana.

Zvijezda HD 40307 od Sunčevog je sustava udaljena 42 svjetlosne godine, što u svemirskim razmjerima i nije bogznakakva udaljenost, a da se oko nje vrti potencijalni novi dom za ljudsku rasu otkrili su istraživači iz mreže RoPACS (Rocky Planets Around Cool Stars) u jednom čileanskom opservatoriju koristeći specijalni uređaj Harps. Tim se instrumentom prate i najmanje promjene u boji svjetlosti koju emitiraju zvijezde, što znanstvenicima pomaže u otkrivanju tijela koji se potencijalno nalaze u zvijezdinoj blizini.

Naravno, samo otkriće novog planeta ne znači da možemo pakirati kovčege i spremati se za daleki put u svemir. Uostalom, među kandidatima za “novu Zemlju” nalazi se još oko 800 egzoplaneta, a da ni na jedan ljudska noga nije ni kročila.