Pocetna » Zanimljivosti


PRLJAVI TRIKOVI Šta sve rade trgovci da bi nam podvalili bajato




  Ocenite članak: 0
pregleda: 862
Dodao/la: Gale
datum: 2015-01-11

Slike iz PRLJAVI TRIKOVI Šta sve rade trgovci da bi nam podvalili bajato Slike iz PRLJAVI TRIKOVI Šta sve rade trgovci da bi nam podvalili bajato Slike iz PRLJAVI TRIKOVI Šta sve rade trgovci da bi nam podvalili bajato


Za razliku od evropskih marketa u kojima se na posebnim gondolama hrana pred istekom roka trajanja prodaje po ceni nižoj i do 70 odsto, u Srbiji ovakav način prodaje skoro da ne postoji. Srpski trgovci, posebno oni manji, koriste razne trikove kako bi nam podvalili bajatu robu. I...najčešće u tome uspevaju.

Limuntus i kamilica za svež izgled mesa


Sa svežinom mesa se ne sme kockati, Foto: R. Getel

Kako bi delovalo svežije, u meso se dodaju vinobran, limuntus i vitamin C koji mu veštački prodzužavaju rok trajanja. Takođe, pileće, svinjsko i juneće meso umaču se u čaj od kamilice kako bi se izgubio neprijatni miris od dugog stajanja.

Svetlo i začini kriju bajato meso

U pojedinim mesarama, frižideri imaju crveno ili ljubičasto svetlo kako bi kupcima meso delovalo kao da je tek izašlo iz klanice. Meso koje je već počelo da menja boju i da se suši od stajanja, mesari uvaljaju u pikantne začine i ulje, pa ga prodaju kao marinirane specijalitete, a najlakši način da se nekome “uvali“ bajato meso je da se od njega naprave pljeskavice i ćevapi.

Voda i led za povrće


Pazite da vas ne prevare! Foto: M. Jošida

Povrće, najviše zelenu salatu, kupus i kelj trgovci prskaju vodom u kojoj se nalazi malo deterdženta za sudove kako bi bili sjajniji i izgledali svežije. Voće i povrće trgovci često drže na ledu kako bi što duže delovalo sveže, a dešava se i da ga premazuju tankim slojem ulja, kako bi delovalo sjajno i tek ubrano.

Sa bajatim - u rinfuzu

Vlasnici manjih prodavnica robu kojoj je istekao rok trajanja raspakuju i prodaju je na merenje. To rade sa bombonama, pudinzima, keksom...

Rok trajanja - nepoznat



Trgovci često prekucavaju rok trajanja, ili ga prelepljuju papirom na kojem piše znatno duži nego što ustvari jeste. Ukoliko je moguće, rok trajanja razmažu, pa se umesto dana i meseca vidi samo zarmazana crna mrlja. Ukoliko je rok odštampan na plastičnoj ambalaži, trgovci ga često samo izgrebu.


IZVOR


0   Spam
zexon   (2015-02-13 7:40 PM) [Sadrzaj]
Ma da samo sto se to radi u velikim hiper marketima , a ne u malim prodavnicama gdje inspekcija lovi sitne ribe hm.