Pocetna » Zanimljivosti


Proverite da li ste zavisni od Fejsbuka




  Ocenite članak: 0
pregleda: 775
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-05-09


Čini se da su retki oni koji odolevaju "zovu" Fejsbuka i porivu da nešto privatno podele sa svojim prijateljima na toj društvenoj mreži. U tome se često preteruje, a nova istraživanja pokazuju da Fejsbuk zaista izaziva zavisnost.

Jedno od novijih takvih istraživanja je i istraživanje norveškog uviveziteta u Bergenu pod nazivom "Facebook Addiction", a koje je objavljeo u časopisu "Psychological Reports".

 

Rezultati su pokazali da Fejsbuk izaziva zavisnost po simptomima vrlo sličnu zavisnosti od alkohola i droge.

 

Do rezultata ovog istraživanja došlo se uz pomoć skale od pet tačaka. Ova skala je nazvana "Bergen Facebook Addiction Scale", a ovi naučnici tvrde da je univerzalna.

 

Ispitivanje je sprovedeno na uzorku od 423 studenta (od kojih 277 žena) koji su beležili svoje osećaje u odnosu na šest izjava vezanih uz korišćenje Fejsbuka.

 

Odgovarali su na pitanja birajući između ponuđenih odgovora (izjava), koji su se kretali od "vrlo retko" do "vrlo često".

 

Studente koji su na najmanje četiri od šest pitanja dali odgovor "često" ili "vrlo često" naučnici su procenili kao zavisnike od Fesjbuka.

 

Rezultati ovog istraživanja su pokazali i da su žene sklonije da razviju zavisnost od Fejsbuka.

 

Međutim, nisu jedine. Ovaj tip zavisnosti češće pogađa mlađe korisnike. Osim toga, anksiozni i nesigurni ljudi isto tako će razviti čestu društvenu prisutnost na društvenim mrežama, navodi se u rezultatima istraživanja.

 

Proverite jeste li vi zavisni od Fejsbuka:
Na ponuđenih šest pitanja odgovarajte s "vrlo retko", "retko", "ponekad', "često" ili "vrlo često". Ako ste odgovorili sa "često" ili "vrlo često" na bar četiri od ovih iskaza, onda ste verovatno zavisni od Fejsbuka.

 

1. Puno vremena provodite razmišljajući o Fejsbuku ili planirajući da ga koristite
2. Sve češće osećate potrebu za korišćenjem Fejsbuka
3. Koristite Fejsbuk da biste zaboravili na lične probleme
4. Pokušali ste da smanjite korišćenje Fejsbuka, ali bezuspešno
5. Uznemirite se ako vam Fejsbuk nije dostupan.
6. Toliko koristite Fejsbuk da to negativno utiče na vaš posao, školu i slično




0   Spam
ket   (2012-05-10 1:57 PM) [Sadrzaj]
Zaviiisna sam o http://www.vojvodinanet.com ;) ;) ;) ;) :D :D :D