Pocetna » Film


Quentin Tarantino: Digitalna projekcija je smrt za film




  Ocenite članak: 0
pregleda: 811
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-05-24


Quentin Tarantino je došao na Kanski festival kako bi proslavio 20-godišnjicu od osvajanja Zlatne palme za film "Petparačke priče", ali i 50-godišnjicu špageti vesterna, žanra koji je na veliko platno donio legendarni Sergio Leone.

"Osvajanje Zlatne palme je do danas, što se priznanja tiče, moje apsolutno najpozitivnije dostignuće", izjavio je američki reditelj na konferenciji za novinare.

"Od svih trofeja koje sam osvojio, ona ima najveće počasno mjesto u mojoj kući. Ona je ono što bih još jednom želio da dobijem prije nego što ugase svjetlo", naveo je on.

Tarantino se, također, osvrnuo i na današnje stanje u kinematografiji, lamentujući nad ubrzanim nestankom tradicionalnog celuloida.

"Što se mene tiče, digitalna projekcija i DCP su ubili film kakav ga ja znam", rekao je on.

"Činjenica da se većina filmova danas ne prikazuje na 35-milimetarskoj traci ukazuje da je rat izgubljen. Digitalne projekcije, to je poput televizije u javnosti. A po svemu sudeći, cijeli svijet smatra da je to OK. Ali, ono što je za mene bio film je mrtvo", objasnio je američki reditelj.

Kako su javili francuski mediji, Tarantino je došao u Canees radi specijalne projekcije "Petparačkih priča", kao i povodom 50-godišnjice čuvenog Leoneovog filma "Za šaku dolara" čijim će prikazivanjem, u subotu uvečer, biti svečano zatvoren festival.

Tarantino je u Cannesu govorio i o budućim projektima.

On je naveo da se predomislio u vezi sa scenarijom za vestern "Hatefield Eight", za koji je prije samo nekoliko sedmica, nakon što je njegov sadržaj procurio u javnost, rekao da odustaje da ga snimi.

"Možda ću ga ipak snimiti. Možda ću ga izdati. Možda ću ga postaviti u pozorištu. A možda ću uraditi sva tri, ali vidjećemo", dodao je on.

Tarantino je, također, rekao da mu je ostalo oko 90 minuta neiskorištenog materijala sa snimanja kaubojca "Djangova osveta" i da razmišlja da ga iskombinuje s filmom i napravi četvorosatnu mini-seriju za televiziju.

Za razliku od mnogih reditelja, Tarantino je priznao da voli da gleda svoje filmove i da to čini svaki put kada ih puštaju na televiziji.

On je kazao da mu je žao kolega koji ne umiju da uživaju u svom radu.

"Ionako sam uvijek pravio filmove za sebe", zaključio je kroz šalu.


IZVOR