Pocetna » Sport


Rafole 42. put: Novak juri istoriju




  Ocenite članak: 0
pregleda: 801
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-08

Slike iz Rafole 42. put: Novak juri istoriju Slike iz Rafole 42. put: Novak juri istoriju Slike iz Rafole 42. put: Novak juri istoriju Slike iz Rafole 42. put: Novak juri istoriju


Novak Đoković i Rafael Nadal igraju u nedelju još jedan epski meč. Ovoga puta bore se za titulu na Rolan Garosu (15h) i prvo mesto na ATP listi.

Biće to 42. međusobni duel najvećih rivala u istoriji ovog sporta, a Đoković će pokušati da osvoji jedini Gren slem koji mu nedostaje.

Španski teniser vodi sa 22-19 u pobedama, ali je poslednja četiri duela dobio Đoković. Kada je u pitanju šljaka, Nadal vodi sa 13-4, ali odnos u poslednjih osam mečeva je 4-4.

Ipak, najbolji teniser sveta izgubio je samo tri seta od Đokovića u njihovih pet do sada odigranih mečeva na Rolan Garosu, a u karijeri je na pariskom Gren slemu poražen samo jednom.

Pobediti Nadala na Rolan Garosu ostaje najveći poduhvat u tenisu, a Đoković je pokušati da uradi ono što je samo Robin Soderling uspeo 2009. godine.



Deluje da je Nadal drugi igrač kada igra na terenu Filip Šatrije i da nema nikakve veze u kakvoj je formi. Centralni teren Rolan Garosa je verovatno najširi I najduži teren na svetu, pa Nadal može bez problema da se pomeri i do pet metara iza osnovne linije i odatle šalje sumanute spinove iz forhenda na drugu stranu mreže.

Međutim, ako postoji neki teniser koji ima šansu protiv njega na tom terenu onda je to Novak Đoković. Srpski teniser pre dve godine je u finalu osvojio set protiv Španca, a prošle godine je u polufinalu bio nadomak pobede kada je u petom setu imao brejk prednosti.

„Igram u dobroj formi. Pobeda pre nekoliko nedelja u finalu Rima protiv Nadala mi definitivno daje veru i samopouzdanje pred finale. Znam šta me čeka, znam da igram protiv igrača koji igra svaki poen kao da je meč lopta, igram protiv velikog takmičara. On je veliki borac i znam da će biti fizički veoma zahtevan meč. Ali spreman sam na to“, rekao je Đoković pred finale.

Novak igra u Parizu u odličnoj formi, a probleme je imao samo protiv Gulbisa u trećem i početkom četvrtog seta kada je izgubio snagu zbog velike vrućine.



Upravo bi vremenski uslovi mogli da imaju veliki uticaj na nedeljno finale. Videlo se u petak koliko Nadalu odgovara sunce i toplo vreme (za nedelju je najavljeno toplo vreme i 28 stepeni, ali i oblačno sa povremenim pljuskovima). Njegovi spinovi u takvim uslovimna odskaču još više od šljaku i protivnicima je mnogo teže da ih kontrolišu.

Nadal je, kao što to obično čini na Gren slemovima, postepeno podizao formu tokom turnira, a u polufinalu je prosto razbio Endija Marija, jednog od najboljih tenisera sveta.

Ipak i Španac će sigurno osećati određenu dozu straha i određeni pritisak jer igra protiv čoveka koji ga je pobedio na poslednja četiri duela i koji očigledno jedini može sa njim ravnopravno da igra na šljaci.

„Imam pritisak ali i motivaciju da osvojim devetu titulu u Parizu. Izaći ću na teren sa istom dozom motivacije kao i on. Ne znam da li će i pritisak biti isti. Međutim, ono što će napraviti najveću razliku je igrač koji bude bolji na terenu. Tačno je da me je pobedio na poslednja četiri meča. To će takođe imati uticaj, ali nadam se ne preveliki.“



Istorija će u svakom slučaju u nedelju biti ispisana na Rolan Garosu. Nadal će u slučaju trijumfa osvojiti deveti Rolan Garos i ukupno 14. Gren slem čime će se izjednačiti sa Pitom Samprasom. Nadamo se da tako neće biti jer će Đoković u slučaju trijumfa osvojiti sedmi Gren slem i postati tek osmi čovek u istoriji koji je osvojio sva četiri najveća turnira u tenisu.

Ovo će biti sedmo Gren slem finale o kojem će odlučivati Đoković i Nadal, a u prethodnih šest obojica su ostvarili po tri pobede.

Petak, 15 časova, stadion Filip Šatrije. Ne propustite!



Ostaje nam da uživamo u još jednoj epskoj borbi dvojice velikana i poželimo Đokoviću malo više sreće.


IZVOR