Pocetna » Zanimljivosti


Rekordan broj aviona nad Srbijom i Crnom Gorom




  Ocenite članak: 0
pregleda: 832
Dodao/la: Stex96
datum: 2013-08-19


Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) saopštila je da je juče zabeležen rekordan broj preleta u Jugoističnoj Evropi u jednom danu u poslednje dve godine.
"Centar Kontrole letenja Beograd potvrdio je lidersku poziciju u regionu, jer je, po obimu operacija, bio ubedljivo najopterećeniji u ovom delu Evrope. Uspeh je još veći kada se uzme u obzir da je pružio usluge kontrole letenja za rekordan broj vazduhoplova, održavajući visok nivo bezbednosti, sprečavajući čak i sekunde kašnjenja putničkih aviona", navodi se u saopštenju SMATSA.

SMATSA pruža usluge i za oko 550.000 komercijalnih vazduhoplova na godišnjem nivou i već nekoliko godina zaredom zauzima drugo mesto po nivou bezbednosti u konkurenciji pedesetak sličnih centara u Evropi po oceni Eurocontrola, organizacije za bezbednost vazdušnog saobraćaja u Evropi.

Na prostoru bivše Jugoslavije osim SMATSA, koji je nadležan za vazdusni prostor Srbije, Crne Gore, 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora BiH i deo iznad Jadrana, drugi najveći Centar je Zagrebu (Croatia Control Limited) koji je nadležan za vazdušni prostor Hrvatske i donji vazdušni prostor BiH.

Postoje i dva manja centra, u Ljubljani i Skoplju, koji su nadležni uglavnom za vazdušni prostor Slovenije i Makedonije.


IZVOR