Pocetna » Nauka


Rešena misterija koja je zbunjivala i Galileja




  Ocenite članak: 0
pregleda: 925
Dodao/la: Gale
datum: 2014-02-11

Slike iz Rešena misterija koja je zbunjivala i Galileja


Naučnici su konačno našli objašnjenje za vizuelnu iluziju koju je prvi put primetio u 16. veku Galileo Galilej. Čuveni italijanski astronom je primetio kako Venera izgleda mnogo veće od Jupitera kada se posmatra golim okom, dok je situacija sasvim drugačija kada se ove planete posmatraju teleskopom, prenosi “Independent”.


Jupiter (gore levo), Mesec i Venera (dole)

Venera je bliža Zemlji nego Jupiter i zato izgleda svetlije na noćnom nebu, međutim to samo po sebi nije dovoljan razlog za ovu pojavu.

Kada se gleda direktno golim okom Venera kao da ima “blistavu krunu” koja čini da ona izgleda 8-10 puta veća od Jupitera, a on ustvari, gledan sa Zemlje izgleda četiri puta veći od Venere.

Galileo je prvi shvatio da taj oreol ima veze sa percepcijom ljudskog oka ili, kako je on to opisao, “smetnjom kod naših očiju” koju teleskop eliminiše.

On je međutim tu pojavu objasnio nekom vrstom optičkog mešanja sa svetlošću planete kako ona ulazi u ljudsko oko.

Međutim, naučnici su sada utvrdili da je taj efekat izazvan načinom na koji ćelije fotoreceptori reaguju na slike različitih intenziteta svetlosti u odnosu na tamnu pozadinu.

Venera izgleda veće jer vizuelni centri u mozgu preuveličavaju njen sjaj i daju joj veću “blistavu krunu” nego Jupiteru, piše u studiji objavljenoj u “Zborniku Nacionalne akademije nauka”.

Tvorci studije kažu da taj efekat preuveličavanja nastaje jer su ljudska retina i mozak fino podešeni da reaguju na kontrast između svetlih objekata i tamne pozadine. To čini da svetli objekti na tamnoj pozadini izgledaju veće od svetlih objekata iste veličine na svetloj pozadini, rekao je Hose Manuel Alonso sa koledža za optometriju na Univerzitetu u Njujorku.


Iluzija iradijacije je iluzija vizuelne percepcije u kojoj svetla oblast vizuelnog polja izgleda veće nego tamna oblast iste veličine

“Galileo je bio prvi koji je rekao da naše oči iskrivljuju realnost, rekao je doktor Alonso.

Galilej je verovao da je očno sočivo izazvalo ovu takozvanu "iluziju iradijacije".

Iluzija iradijacije je iluzija vizuelne percepcije u kojoj svetla oblast vizuelnog polja izgleda veće nego tamna oblast iste veličine.

Ali nemački fizičar Herman fon Helmholc pokazao je u 19. veku da, ako je optika ljudskog kriva, tamne objekte treba da vidimo iskrivljenim samo onoliko koliko i svetle, što ipak nije slučaj.

Helmholc se tako približio istini shvativši da nije krivo očno sočivo, već naša senzacija objekta.

Ivice svetlih objekata mi vidimo zamućeno i naš mozak ih uvećava, pa ceo taj objekat izgleda veće nego što bi trebalo. Venera, koja je bliža Zemlji izgleda sjajnije od Jupitera i zato izgleda veće u odnosu na tamnu pozadinu, odnosno noćno nebo, rekao je Alonso.


IZVOR