Pocetna » Zanimljivosti


Rešena najveća zagonetka Amazona?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 940
Dodao/la: Gale
datum: 2014-02-16

Slike iz Rešena najveća zagonetka Amazona? Slike iz Rešena najveća zagonetka Amazona?


Nakon 400 godina konačno je razrešena misterija gde zapravo počinje Amazon. Naučnici tvrde da je reka Apurimak pogrešno ponela ovu titulu 1971. godine, i da su oni sada pronašli pravi početak Amazona – Mantaro reku u Peruu.

Skoro 400 godina stara misterija: Gde zapravo počinje Amazon, konačno je rešena, piše Nacionalna geografija.


Misteriozni Amazon

Naučnici smatraju da su napokon došli do odgovora. Ovo pitanje je komplikovano usled velikog broja pritoka koje se ulivaju u Amazon kao i zbog činjenice da je barem pet reka u Peruu nosilo ovu titulu od 16. veka.

Grupa istraživača sada tvrdi da je reka Apurimak pogrešno ponela ovu titulu 1971. godine, i da su oni sada pronašli pravi početak Amazona - Mantaro reku u Peruu.


Apurimak

Ukoliko se ova tvrdnja pokaže tačnom, desiće se još neke promene: Amazon će porasti za 76 do 90 kilometara na postojećih 6.437 kilometara dužine. Međutim, u pitanju je donekle polovičan zaključak.

Prvo, definicija „izvora“ nije u potpunosti definisana, a trenutno je prihvaćeno da je izvor „najdalja tačka pritoke koja se uliva u reku“.



Koristeći topografske mape, satelitske snimke i GPS podatke kako bi se mapirala reka Mantaro, tim je utvrdio da je ona otprilike 10 odsto duža od reke Apurimak što je dovelo do ove titule. Međutim, problem leži u činjenici da ova reka ne teče cele godine zbog brane konstruisane 1974. godine, koja je isušuje na skoro pet meseci svake godine.

Pojedini geografi smatraju da to znači da ova reka ne može da se nađe u izboru, ali autori studije tvrde da privremene promene koje je načinio čovek ne bi trebalo da se uzimaju kao odlučujući faktor.

Geografi Smitsonijana smatraju da bi Mantaro trebalo uzeti u obzir kao „novi izvor Amazona“, ali ne i kao „izvor“.


IZVOR


+1   Spam
LaMistress   (2014-02-18 0:09 AM) [Sadrzaj]
wow ambi divna vest :D