Pocetna » Zdravlje


Reši se glavobolje bez lekova




  Ocenite članak: 0
pregleda: 929
Dodao/la: Sanja
datum: 2012-06-22


Povremeno uzimanje lekova protiv glovobolje je u redu, ali šta ako se bola ne možete rešiti bez lekova?

Tenzijska glavobolja
Ovaj oblik glavobolje odlikuje tup i obično stalan bol, često duž čela. Može ga izazvati stres koji poremeti način na koji telo obrađuje bolove. Istraživanja kažu da tehnike opuštanja mogu smanjiti učestalost ove glavobolje za to i više posto.

Migrena
Migrenozne glavobolje znače teške probadajuće bolove, često jednostrane, a katkad praćene i mučninom. Česti su okidači promene u ritmu spavanja, preskakanje obroka kao i izloženost jakom svetlu ili buci. (Glavobolja kod mamurnosti zapravo je blaga migrena).

"Uzimate li prečesto bezreceptne analgetike, na kraju možete pogoršati glavobolje jer smanjujete prag osetljivosti na bol", kaže dr Robert Kaniecki, načelnik klinike za glavobolje na medicinskom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu.

Zato tablete uzimajte najviše dva puta nedeljno. Ako su vam češće potrebne, neka vam ih propiše lekar. Pre nego bilo šta progutate, pokušajte jednu od ovih strategija smanjivanja bola:

STRATEGIJA 1 - Stavite led
"Stara dobra ledena obloga kratkoročno rešava problem glavobolje jer umanjue upalu", kaže dr Kaniecki. Svakih sat vremena na bolno mesto stavite led i držite ga 10 do 15 minuta. Živci i misšići izvan glave mogu biti iziritirani zbog glavobolje ili čak sami uzrokovati glavobolju, piše "Mens helt".

STRATEGIJA 2 - Zauzmite joga pozu
Istraživanje sprovedeno 2007. u Indiji pokazalo je da joga može smanjiti hroničnu tenzijsku glavobolju za 71 odsto, kao i olakšati grčeve slepoočnog mišića, jednog od žvačnih mišića s bočne strane glave.

STRATEGIJA 3 - Tu pritisnite
Akupresura može smanjiti bol od hroničnih glavobolja, pokazalo je tajvansko ustraživanje. Upravnik centra za glavobolje na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu dr Piter Goadsbi kaže da je nekim ljudima pomoglo kad desnim palcem i kažiprstom nežno pritisnu mišić između levog palca i kažiprsta.

Sprečite buduće glavobolje
Pojačajte svoju odbranu na više bojišta kako biste uspešno zaustavili navalu bola na vašu glavu. Pokušajte neku od ovih strategija ili ih međusobno kombinujte.

STRATEGIJA 1 - Bvite se sportom
Redovita telesna vežba može pomoći u odagnavanju migrenoznih glavobolja baš koliko i lekovi, pokazalo je novo švedsko istraživanje. Ljudi koji su vežbali 40 minuta tri puta nedeljno doživljavali su jednako olakšanje kao i oni koji su pili receptni lek topiramat.

STRATEGIJA 2 - Dajte šansu akupunkturi
Akupunktura može smanjiti učestalost tenzijskih glavobolja i efikasno ih lečiti, nedavno je zaključila pregledna studija. Dok je drugo istraživanje zaključilo isto za migrene. Spremni za bockanje?

STRATEGIJA 3 - Dogovorite masažu
Opuštanje mišića i nerava, tehnika istezanja, može pomoći u sprečavanju tenzijskih glavobolja kada se primeni na nečija leđa, vrat i lice, pokazalo je istraživanje.