Pocetna » Nauka


Revolucija u hirurgiji - lepak na bazi nano čestica




  Ocenite članak: 0
pregleda: 753
Dodao/la: Gale
datum: 2014-04-30


Francuski istraživači razvili su specijalni lepak na bazi nano čestica koji omogućava da se za samo nekoliko sekundi zatvori duboki rez na tkivu ili nekom organu i zaustavi krvarenje.

Dosad nije postojala nijedna metoda koja bi bila u potpunosti efikasna i neškodljiva za organizam. Nano-lepak bi omogućio hirurzima da brzo zatvore biološka tkiva poput kože, mišića i organa.

Ovaj potpuno novi koncept istraživača Nacionanog centra za naučno istraživanje (CNRS) mogao bi da izvrši revoluciju u hirurgiji, uključujući i regenerativnu medicinu.

Nanet na kožu, lepak je u stanju da zatvori duboku ranu za samo nekoliko sekundi i omogući njeno brzo i kvalitetno zaceljivanje bez narušavanja estetskog izgleda. Nano-lepak se odlično pokazao i pri popravci organa koji se teško zaceljuju poput jetre na primer.

Da bi se napravio šav pomoću ove metode, dovoljno je da se gel stavi direktno u ranu i koža zalepi pod pritiskom, navode istraživači čija je studija objavljena na sajtu časopisa Angewandte Chemie.

Princip je jednostavan: nano čestice sadržane u gelu vezuju se za tkivo za tren oka, fenomen poznat pod nazivom adsorpcija. Istovremeno, tkivo medjusobno vezuje nano ćelije, "tako dolazi do povezivanja dve površine", objašnjavaju naučnici. "Proces spajanja, koji se odvija bez ikakve hemijske reakcije, traje svega nekoliko sekundi", ističu stručnjaci CNRS-a.

Testovi na koži miševa pokazali su da, za razliku od tradicionelne metode suture, nano-lepak omogućava zatvaranje kože do potpune cikatrizacije sa gotovo nevidljivim ožiljkom.

U dugoj fazi testiranja, istraživači su koristili rastvor na organima koji teško zaceljuju (jetra, pluća, slezina). Duboki rez na jetri su uspeli brzo da zatvore i da odmah zaustave krvarenje.

Prednost ovog gela je i u tome što je potpuno neškodljiv jer organizam metaboliše nano čestice. Zaustavljanje krvarenja samo je jedna od mogućnosti koje pružaja nano-lepak, precizira se u studiji.

On se, takođe, može koristiti i u sasvim drugim poljima, poput agroindustrije, proizvodnji kozmetičkih preparata i medicinske opreme (zavoja, flastera, hidrogelova).


IZVOR