Pocetna » Sport


RG: Đoković rasterećen i spreman za osvajanje pehara




  Ocenite članak: 0
pregleda: 770
Dodao/la: $teX
datum: 2012-05-27


Posle Mastersa u Madridu i Rimu očekuje nas novi teniski spektakl na šljakastim terenima. Do 10. juna na terenima u Parizu igraće se mečevi 111. po redu izdanja Otvorenog prvenstva Francuske - Rolan Garosa. Za bodove, novac i prestiž na drugom Gren slemu u sezoni boriće se najbolji svetski teniseri i teniserke, između ostalih i oni iz Srbije. Našu zemlju ove godine predstavljaće Novak Đoković, Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Filip Krajinović i Nenad Zimonjić, odnosno Ana Ivanović, Jelena Janković i Bojana Jovanovski. Za glavni žreb kroz kvalifikacije nisu uspeli da se plasiraju Nikola Ćirić, Dušan Lajović, Aleksandra Krunić i Vesna Dolonc.

Kada je reč o našim teniserima najveće šanse za konačan uspeh ima najbolji svetski igrač Novak Đoković. Srbinu u kolekciji trofeja kada je reč o gren slemovima nedostaje samo ovaj iz "grada svetlosti". Da Đoković može da osvoji pobednički pehar na turniru koji nosi ime po francuskom avijatičaru veruje i Radmilo Armenulić. Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije i teniski trener u inetrvjuu za SPORTAL.RS analizirao je mogućnosti naših igrača koji su dobili protivnike.

- I ovaj Rolan Garos će biti veoma kvalitetan, s obzirom na učešće velikog broja Španaca koji tradicionalno igraju dobro na šljaci. Biće tu Rafael Nadal, David Ferer, Marsel Granoljers… Novak sada ima odličnu priliku da osvoji turnir jer će igrati potpuno rasterećeno. Pod pritiskom će biti Nadal jer će on morati da odbrani 2.000 ATP poena. Moguće je da se Novak u polufinalu sastane sa Federerom, ali mislim da ne bi trebalo da ima problema da se plasira u finale. On je broj jedan i samo veoma loš dan i savršen Federerov bi mogao da ga spreči na putu ka finalnom meču - rekao je Armenulić, a zatim nastavio o Tipsareviću i Troickom.

- Tipsarević igra promenljivo, ali mislim da će posle mečeva na Svetskom kupu biti dobar. Od Janka očekujem dobar rezultat, a kada je reč o Troickom nisam siguran. Već duže vreme je u slabijoj formi i njemu je baš potrebna pobeda na Rolan Garosu. Trijumf na početku bi mu mnogo značio kako na turniru tako i uopšte.

Podsetimo, prošle godine u finalu je Nadal pobedio Rodžera Federera sa 3:1. Đokovića je u polufinalu pobedio upravo Federer koji je u trećem kolu bio koban i za Tipsarevića. Troickog je u četvrtom kolu savladao Endi Mari. Prema rečima našeg sagovornika, Švajcarac bi bio zadovoljan plasmanom u polufinale.

- Svako ko dođe na turnir želi da pobedi, ali mislim da bi Federer ove godine bio zadovoljan i plasmanom među četiri najbolja. Njegov prioritet su ipak Vimbldon i Olimpijske igre u Londonu - ocenio je Armenulić i prokomentarisao mogućnosti našeg najboljeg dubl igrača Zimonjića.

- Nenadovi rezultati će u mnogome zavisiti od igara partnera Lodre koji će igrati i mečeve singla. Pitanje je koliko će biti koncentrisan na dubl i zbog toga ne mogu da predvidim Zimonjićev domet ove godine.

Prošle godine u muškom dublu je pobedio par Maks Mirnji i Danijel Nestor. Belorus i Kanađanin savladali su u finalu Kolumbijca Huana Sebastijana Kabala i Argentinca Eduarda Švanka. Pre toga u polufinalu bili su bolji od Zimonjića i Lodre.
Poslednji koji je obezbedio plasman u glavni žreb je Krajinović što je za Armenulića veliki uspeh.

- Veoma važan rezultat, kako za Filipa tako i za naš tenis. Dobili smo još jednog igrača na gren slemu i mislim da selektor Bogdan Obradović sada mora da obrati pažnju na njega. Naravno, on odlučuje o sastavu reprezentacije, ali je Krajinović dokazao da je veoma perspektivan.

Naš teniski stručnjak takođe veruje u dobru igru Ivanovićeve koja je prošle godine ispala već u prvom kolu od Johane Larson iz Švedske.

- Ana se u poslednje vreme odlično kreće, dobro servira i mislim da može da ostvari dobar rezultat. Za Jankovićevu bih rekao isto što i za Troickog. Potrebna joj je pobeda da bi se vratila u formu, dok je Jovanovski velika nepoznanica. U veoma kratkom periodu imala je mnogo uspona i padova. Dodatni problem je i što će na početku igrati sa Agnješkom Radvanskom, što će biti veoma težak test za nju. U svakom slučaju očekujem da većina naših igrača lako prođe u naredno kolo - kazao je Armenulić za koga je prošlogodišnja finalna pobeda Na Li nad Frančeskom Skjavone iznenađenje

- Ne verujem da nešto slično može da se ponovi ove godine. Za mene je prvi favorit Serena Vilijams, ali uspeh mogu da naprave i njena sestra Venus, Marija Šarapova ili Viktorija Azarenka. Ne treba zaboraviti ni nemačke teniserke Angeliku Kerber ili Juliju Gerges. Među pomenutim igračicama treba da se traže polufinalistkinje - zaključio je Armenulić.

Turnirski mečevi biće igrani na dvadeset terena, a najvažniji će biti organizovani na "Filipu Šatrijeu" (15.059 mesta), "Suzan Lenglen" (10.076) i na Terenu broj 1 (3.805). Nagradni fond je ove godine povećan sa 17.520.000 na 18.718.000 evra. Pobednici turnira osvojiće po 1.250.000 evra. Finalisti će pripasti dvostruko manja suma novca.

Već prvog dana na teren će Ivanovićeva i Krajinović, a njihovi mečevi protiv Lare Aruabarenje Vesino i Nikolasa Devildera trebalo bi da počnu oko 14 sati. Đokovićev rival na startu je Potito Staraće, Tipsarevićev Sem Kveri, Troickog Tomaš Beluči, a Jankovićeve Patrisija Majr-Ahlajtner.