Pocetna » Nauka


Roboti preuzimaju volan automobila!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 767
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-11

Slike iz Roboti preuzimaju volan automobila!


Borba da nas izbace iz vozačke fotelje, između velikih korporacija se nastavlja. „Mercedes“, „Volvo“, pa i najveći pretraživač na svetu „Gugl“ eksperimentišu, kako da klasične automobile obuče da umesto ljudi voze. Praktično već sada postoji vozilo u kome možete čitati novine, piti kafu, a ono će vas bez problema dovesti na željenu lokaciju.

Pionir u eksperimentima je „Gugl“ pretraživač, koji se nada da će svoj hardver i softver prodati automobilskim proizvođačima koji nemaju sopstveni razvoj samoupravljajućih automobila.

„Gugl“ objašnjava da je sistem usavršen do te mere, da je u stanju da istovremeno prati kretanja na stotine drugih učesnika u saobraćaju.

Cilj najnovijih testova je da se otkrije što veći broj različitih saobraćajnih okolnosti, u kojima automobil može da se nađe tokom svakodnevne gradske vožnje.



Automobili „Gugla“ su u stanju da prate i kretanje drugih prevoznih sredstava, kao što je bicikl.

Biciklisti često prave iznenadne i neočekivane manevre, pa im je potrebno posvetiti posebnu pažnju.

„Naredni test dokazuje da smo pioniri u ovom poslu, ali da smo i najdalje otišli kada je upravljanje bez vozača u pitanju. Uskoro ćemo pustiti nekoliko stotina automobila na drumove u SAD. Očekujemo da veoma brzo ovaj sistem ponudimo kao dodatnu opremu u kolima“, objašnjava probni vozač „Gugla“ Risela Votson.

Samoupravljajući „Gugl“ automobil sposoban je da registruje ispruženu ruku bicikliste kada ovaj najavi da namerava da promeni pravac kretanja, i prilagodi svoje kretanje.

Napredak je i kod „Mercedesa“. Njihovi stručnjaci već su prešli 200 kilometara bez ikakve intrevencije vozača, u veoma komplikovanim gradskim uslovima.

„Verujemo u saobraćaj budućnosti, koji će se možda odvijati i bez naše volje. Imamo najnapredniji sistem za samoupravljanje i to možemo već sada ugraditi, kao deo seriske opreme. Međutim, takav sistem mora i zakonski da bude regulisan, jer ko na primer odgovara za greške u saobraćaju, kompjuter ili operater vozač“, kaže Diter Zece iz kompanije „Mercedes“.

„Volvo“ u seriskoj varijanti već sada može da se sam parkira na specialno obeleženim parkiralištima, naravno, kada ga prozovete on će doći sam do ulaza da vas sačeka.

Uskoro nas očekuju i glasovne komande u kojima će najbitnija biti - odavde ja preuzimam.


IZVOR