Pocetna » Nauka


Rover "Kjuriositi" u prvoj solo vožnji na Marsu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 767
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-02


Prvi put otkako je pre godinu dana sleteo na Mars, rover “Kjuriositi” je sam “odlučio” gde će da ide, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Uz pomoć autonomne navigacije, “Kjuriositi” je u utorak, 27. avgusta, razmatrao malo udubljenje na tlu, i analizirao fotografije kako bi odredio najbezbedniju putanju od tačke A do B, na putu do pet kilometara visoke planine Šarp.

Ovaj manevar preko nepoznatog terena obuhvatio je oko 10 metara od 43 metara dnevnog putovanja.

-“Kjuriositi” pravi više nizova fotografija koje njegov kompjuter obrađuje kako bi napravio mapu prepreka i prohodnosti terena. Rover razmatra sve moguće putanje koje bi ga mogle dovesti do željene destinacije i bira najbolju za vožnju – objasnio je Mark Mejmon, inženjer projekta “Kjuriositi” i jedan od roverovih navigator u Laboratoriji na mlazni pogon NASA-e u Pasadeni.



“Kjuriositi” će sve više koristiti “auto-navigaciju” kako putuje ka planini Šarp, udaljenoj od njega 6,5 kilometara. Rover će se zaustaviti na nekoliko dana na tri tačke na putu, kako bi obavio nove analize terena.

Otkako je 5. avgusta 2012. Sseteo u krater Gejl, “Kjuriositi” je prešao manje od dva kilometra.

Rover “Oportjuniti”, koji od 2004. istražuje drugo područje crvene planete, takođe može da obavlja auto-navigaciju, iako njegov softver nije toliko razvijen kao “Kjuriositijev”.

Slična tehnologija stoji iza “autonomnih automobila” koji se razvijaju (na Zemlji). Tako je nedavno kompanija Nisan najavila da će do 2020. napraviti automobil koji će sam voziti.


IZVOR