Pocetna » Sport


RUKOMET (EP): Srbija u polufinalu!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 990
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-24


Rukometaši Srbije pobedili Švedsku (24:21) i obezbedili plasman među najbolje četiri evropske selekcije! Sjajni Darko Stanić, devet "orlova" postiglo bar po gol!

Srbija je u polufinalu Evropskog prvenstva! Dugo je tamo nije bilo, od 1996. godine!

Apsolutno zasluženo, s obzirom na to da su "orlovi" od prošlog ponedeljka pobedili dva učesnika polufinala prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva! Dance, pa Šveđane!

Skandinavska škola rukometa pokazala se nedelotvornom protiv izabranika Veselina Vukovića. Snažni u odbrani, koncentrisani u napadu i, što je najvažnije, konačno nošeni velikom podrškom sa tribina, reprezentativci Srbije pobedili su Švedsku i prvi osigurali mesto među najbolje četiri evropske selekcije.

Najefikasniji igrač u domaćem timu bio je Marko Vujin (pet golova), a čuvar mreže Darko Stanić ponovo je bio ključ uspeha "orlova" sa 16 odbrana.

Veselin Vuković prezadovoljan će leći da spava u ponedeljak uveče. Ako uopšte bude mogao da zaspi!

Najefikasniji igrač njegove ekipe na prethodna dva meča nije postigao ni gol, a Žarko Šešum, do večeras nedorečeni bek, četiri puta se upisao u listu strelaca i na najbolji način dokazao da i te kako zaslužuje da nosi dres reprezentacije! To su samo neki od razloga za Vukovićevo i naše zadovoljstvo.

Dugo i opravdano osporavani rukometaši dokazuju na kontinentalnom šampionatu u svojoj zemlji da pripadaju rukometnom vrhu Evrope. Ka njemu se penju bez ikakve pomoći sudija, podrazumevane za domaćina na velikim takmičenjima.

Splet okolnosti doveo je do toga da važna i velika prepreka na toj stazi budu Šveđani, naši veliki dužnici sa Svetskih prvenstava 1999, 2001. i 2011. godine.

Duel sa Skandinavcima završen je izvesnije nego što je buran početak nagoveštavao. Da li zato što su čuli da im je za plasman u polufinale dovoljan bod ili zbog mlake početne atmosfere u Areni, tek Vukovićevi izabranici dozvolili su protivniku da povede 6:3.

Usledila je strahovita serija "orlova" - 5:0 sa igračem više, posle koje nisu ispuštali vođstvo do kraja meča. Napadali su Šveđani prednost naše reprezentacije, ali je Ivan Nikčević golom iz kontre u smiraj prvog poluvremena ispisao rezultat na semaforu 14:11.

Drugo poluvreme donelo je osmeh na lice navijača i Veselina Vukovića. Razgoropadio se Žarko Šešum, postigao više golova nego od početka šampionata (samo dva) i nagovestio bolju formu u nastavku takmičenja.

Šveđani su ponovo zapretili u 47. minutu, kada su iskoristili drugo isključenje Nikole Manojlovića da postignu dva gola i primaknu se na samo gol zaostatka. Srećom, Rajko Prodanović sa dva i Šešum sa jednim pogotkom dokazali su da se napad "orlova" ne zasniva isključivo na dobroj igri Momira Ilića. Brzo su stvorili četiri gola prednosti i praktično rešili meč dva i po minuta pre kraja.

Ljubimac publike, čudotvorni golman Darko Stanić sprečio je Šveđane da režiraju iznenađenje i rastuže publiku koja je u ponedeljak navijala za svaku pohvalu. Sa druge strane, neophodno je istaći sjajnu partiju njegovog kolege Johana Hoestranda i njegovih 18 odbrana.

"Orlovi" u poslednjem kolu četvrtfinalne faze igraju protiv Makedonaca, a Vuković će taj susret najverovatnije iskoristiti da osveži ekipu pred napad na titulu šampiona Evrope!

SRBIJA: Marjanac, Šešum 4, Vujin 5, Nikčević 3, Manojlović, Toskić, Stanić 16 odbrana, Ilić 2, Marković 1, Prodanović 3, Stojković 2, Rnić, Beljanski, Čutura 3, Stanković 1, Nenadić.

ŠVEDSKA: Anderson, Lundstrom 2, Anderson 2, Jernemir, Ekberg 4, Doder, Palicka, Stenbaken 1, Karlson 1, Jakobson 3, Hoestrand 18 odbrana, Petersen, Ekdal 8, Barud, Nilson.