Pocetna » Zanimljivosti


SAD: Deca oduzeta zbog slika u kadi




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1128
Dodao/la: Nacelnik
datum: 2012-01-08


Beograd -- Američki sud oduzeo decu srpskom bračnom paru, zbog fotografija dece koja se kupaju u kadi.

Vuku i Verici Nastić, Srbima koji s dvoje dece žive u Kaliforniji, sud je oduzeo decu zbog sumnji da su ih roditelji seksualno zlostavljali.

Ovaj zaključak su doneli na osnovu nekoliko fotografija pronađenih u Nastićevom računaru, na kojima se vide njegova naga deca u kadi. Otac Vuka Nastića kaže da se radi o iskonstruisanom slučaju, dok psiholozi tvrde da se radi o nerazumevanju i ukazuju na kulturološke razlike.

Odlazak Vuka Nastića, ekonomskog analitičara poreklom iz Srbije do servisa za kompjutere, zauvek je promenio njegov i živote članova njegove porodice.
Serviser je na računaru pronašao porodične fotografije, među kojima je bilo dvadesetak na kojima se vide njegova naga deca, osmogodišnji sin Damjan i petogodišnja ćerka Nastasija.

Zbog tih fotografija prvo je dobio otkaz, a potom su supruga i on uhapšeni i to zbog sumnje da su širili dečju pornografiju i seksualno zlostavljali decu.

Međutim, kako tvrdi Vukov otac, Slobodan Nastić, fotografije je načinio dečak.

“Deca su oduzeta i odvedena kod hraniteljske porodice bez obzira što mu je tu bila majka koja je došla u posetu“, objašnjava on.

Nastić kaže da su deca njegovom sinu oduzeta da bi se ispitalo ko je slikao slike.

“Po američkom zakonu deca ne smeju da se slikaju gola. I to su nam posle psiholozi rekli, naročito u kupatilu ne smeju da se slikaju“, kaže Nastić.

Nakon šestomesečne agonije je izgledalo da će se situacija razjasniti, jer je tužilac odustao od krivičnog gonjenja.

Međutim, prošle nedelje je američka Agencija za zaštitu dece optužila Vuka i Vericu za nepropisnu brigu o deci i seksualno zlostavljanje.

Deca su im oduzeta, uz zabranu viđanja i smeštena u hraniteljsku porodicu, jer je devojčica izjavila kako ju je otac dodirivao.

“Ne znam smisao njenih reči i da li je ona razumela jer dok je to pričala ona se igrala i ne zna smisao šta su je pitali. Normalno je da on pomagajući ženi uzeo decu i prao, i kupao, i igrao se s njima, i šta nije radio. Igrao se, ona mu skakala po glavi, šta nisu radili, kao i svi normalni otac i majka sa svojom decom“, navodi Slobodan Nastić.

“Ma nema logike, ja sam milion odsto siguran da nema nikakve veze sa seksualnošću i seksualnom zlostavljanju deteta“, tvrdi on.

Grupa psihologa iz Srbije uključila se u problem porodice Nastić i poslala dopis američkom pravosuđu u kome su ukazali na značajne kulturološke razlike između Srbije i Amerike. Međutim, kako kaže Nastić, dopis nikad nije stigao do suda.

Jedan od potpisanih psihologa bio je Žarko Korać.

“Mi smo se svi potpisali s titulama i zvanjima, nas nekoliko profesora prihologije, i upozorili ih da Amerika i Srbija imaju različite kulturne obrasce. Sećam se da smo naveli primer kao da uhapsite oca muslimana jer ima slike ćerke s maramom na glavi. U toj kulturi i veri to nije nešto neuobičajeno“, navodi Korać.

“U našoj kulturi, ja stojim iza ovoga što govorim, nije ništa neuobičajeno da otac ili majka slikaju svoje dete od 4,5 godina kako se kupa golo u kadi. Mislim da zaista u ovom slučaju nema govora o pedofiliji”, ocenjuje on.

U međuvremenu, u ceo slučaj uključio se i srpski konzul u Čikagu Desko Nikitović, koji je za tamošnje medije ocenio da je američka administracija kidnapovala decu porodice Nastić, jer ne postoje razlozi da se deca ne vrate roditeljima.

U Ministarstvu spoljnih poslova danas nismo mogli da saznamo šta su sve učinili da se pomogne porodici Nastić.



+1   Spam
Leksi   (2012-01-10 1:58 PM) [Sadrzaj]
Preterali jesu.
Ali realno, uvek me nerviralo sto roditelji svoju decu slikaju gole.
Sta ima tu lepo? Nista. Ja licno ne bih nikada svoje dete dala da ga slikaju kada je golo. Nisam neko ko je zaostao ali to mi je bas bas bezveze.