Pocetna » Zdravlje


Saznajte kako devojčica od 13 godina razmišlja o seksu.




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1053
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-02-14


Britanska učenica (13), kojoj je u školi ugrađen kontraceptivni implant bez znanja njenih roditelja, izjavila je da je to uradila jer je "htela da ima seks". Ona je jedan od 33 učenice kojima je ugrađena kontracepcija u Sauhemptonu u sklopu kontroverzne vladine inicijative za smanjenjem broja tinejdžerskih trudnoća. Devojčica je izjavila da veruje da je postupila odgovorno, jer je preduzela mere da ne bi zatrudnela.

- Implant odlično radi i mislim da je to dobra stvar. Stvarno mi je to pomoglo, jer ako sam sa svojim dečkom i poželimo da imamo seks, mirna sam - rekla je ona.
Majka devojčice tvrdi da je ponosna na svoju ćerku, jer je preuzela odgovornost kako bi se zaštitila, iako smatra da je to što je izvela manju hiruršku proceduru u školi bez znanja roditelja "moralno pogrešno". Učenica je istakla da nije želela da kaži mami da je ugradila implant "jer postoje neke stvari o kojima ne pričate sa roditeljima".
- Ali, srećna sam što sam joj rekla sada. Radije bih joj rekla da sam ugradila implant nego da sam trudna - zaključila je devojčica. Ona je dodala da bi u slučaju da joj je pristanak roditelja bio neophodan verovatno pitala svoju mamu.
- Mislim da ipak treba da postoji opcija da imate zagarantovanu totalnu diskreciju, jer neka deca prosto ne mogu da govore sa svojim roditeljima - rekla je učenica.

Neksplanon
"Neksplanon" je jedini kontraceptivni implant koji se trenutno koristi u Britaniji. To je tanka cevčica duga četiri centimetara koja se ugrađuje ispod kože u nadlaktici. Kad se ugradi, postepeno otpušta hormon progesteron u krvotok i zaustavlja ovulaciju. Implant funkcioniše tri godine i smatra se da je 99 odsto pouzdan u sprečavanju trudnoće.

Devojčica je ukazala da je sat vremana diskutovala o implantima sa zdravstvenim stručnjacima u školi i da su joj oni rekli da razgovara sa majkom o tome. Ugradili su joj kontraceptivni implant "Neksplanon" nedelju dana nakon razgovora, a stručnjaci su joj rekli da im se obrati ukoliko ima još pitanja. Majka devojčice, iako ponosna na svoju ćerku, sada međutim traži izvinjenje uprave kompanije "Solent" u sklopu britanske Nacionalne zdravstvene službe, i pregled usluga u školi.
- Smatram da su zapostavili moju ćerku jer nisu obezbedili da ima sastanak sa njima (posle ugradnje). Želim izvinjenje. Znam da možda neću moći da zaustavim da se ova hirurška procedura sprovodi u školi, ali barem hoću da se obezbedi da svaka devojka koja ima implant mora da posle toga ode na sastanak - istakla je majka. Zdravstveni zvaničnici su istakli da su poslali pisma roditeljima u svih devet škola u Sauthemptonu koje učestvuju u projektu. Odgovornost je potom pala na škole da obaveste roditelje, pismom ili na roditeljskom sastanku.

Smanjen broj tinejdžerskih trudnoća
Nacionalna zdravstvena služba u Sauthemptonu i "Solent" su saopštili da je broj tinejdžerskih trudnoća opao otkako je uvedeno seksualno obrazovanje 2009. Od te godine je tu uslugu koristilo 770 učenika.