Pocetna » Zanimljivosti


Sedam zanimljivih činjenica o sladoledu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 705
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-07-02


Uživanje u sladoledu je zaista praznik za sva čula. Međutim, ako ste mislili da o sladoledu znate sve - prevarili ste se.
Evo nekoliko nevjerovatnih činjenica o omiljenoj ledenoj poslastici.
Kakvom kašikom degustatori probaju sladoled, gdje je zapisan prvi recept ledene poslastice, kad je izmišljen keks kornet...


1. Keks kornet je napravljen 1904. godine i predstavljen na Svjetskom sajmu u Sent Luisu. Kada je prodavcu sladoleda nestalo papirnih činija, trgovac Adu Dumar mu je predložio da poslasticu posluži u umotanim vaflima, koji su se prodavali na obližnjem štandu.

2. Prvi poznat recept za sladoled je zapisan u knjigu recepata ledi En Fanšo 1665. godine i imao je ukus vodice cvijeta pomorandže, cvijet muskatnog oraščića i ambergrisa - specijalne materije koju izlučuju kitovi ulješure.

3. Sladoled od čokolade je napravljen mnogo prije sladoleda od vanile, a prvi put je zabilježen u knjizi "Lo scalco alla moderna" koja je objavljena u Italiji 1692. godine.

4. Sladoled od vanile je danas jedan od uobičajenih, ali nekada je bio veoma rijedak i egzotičan. Proizvodnja vanile za sladolede je usavršena tek sredinom 19. vijeka.

5. Profesionalni fotografi koji fotografišu hranu često koriste razne varijante krompir pirea da prikažu sladoled.

6. Jaka iznenadna glavobolja koja može da se javi kada jedemo sladoled, nastaje usljed naglog hlađenja nervnih završetaka na napcima, koji signaliziraju mozgu da tijelo gubi toplotu.

7. Profesionalni degustatori sladoleda ovu poslasticu probaju specijalnom zlatnom kašičicom koja im omogućava da osjete pravi ukus sladoleda.


IZVOR