Pocetna » Zdravlje


Šetnjom do zdravlja




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1218
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-09

Slike iz Šetnjom do zdravlja


NOVI SAD - Pola sata šetnje najmanje tri puta nedeljno podstiče rad kardiovaskularnog sistema tako što jača srce, krvne sudove čini elastičnijim i pomaže održavanju normalnog krvnog pritiska. Šetnja takođe doprinosi i snižavanju nivoa holesterola u krvi.

Osim mišića ruku i nogu, hodanje pokreće i trbušnu muskulaturu, podiže tonus trbušnih mišića i na taj način povećava pokretljivost creva i ubrzava njihov rad. Sve to pomaže bržem varenju i dovodi do skraćenja zadržavanja hrane u organizmu i bržeg izbacivanja otpadnih materija.



Poznato je da se šetanjem pojačava lučenje serotonina, hormona sreće, a to hodanje čini blagotvornim i po naše psihičko zdravlje. Zato se šetnja preporučuje i zdravima, ali i osobama koje pate od depresije, kod kojih se pokazala bolja od antidepresiva. Engleski naučnici ustanovili su da šetnja u prirodi ublažava depresiju i vraća samopouzdanje. Istraživanje koje se bavi problemima mentalnog zdravlja, pokazalo je da polučasovna šetnja u prirodi kod 70% depresivnih osoba smanjuje nivo bolesti, a kod 90% zdravih dovodi do porasta samopouzdanja.

Kretanje pri hodanju poboljšava i rad mišićne pumpe u nogama i pospešuje cirkulaciju venovne krvi. Na taj način sprečavaju se moguće zdravstvene tegobe nogu, kao što su proširene vene, osećaj težine i otečenosti u nogama. Takođe, pomaže i u prevenciji osteoporoze. Zato iz Zavoda za zaštitu zdravlja poručuju da čim prođu ovi kišni dani krenete u šetnju i pomognete svom zdravlju.


IZVOR