Pocetna » Nauka


Skeleti iz El Salvadora otkrivaju tajne o životu ranih Indijanaca
  Ocenite članak: 0
pregleda: 303
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-06

Slike iz Skeleti iz El Salvadora otkrivaju tajne o životu ranih Indijanaca


Arheolozi iz Japana i Salvadora saopštili su da su pronašli tri skeleta u El Salvadoru stara više od 1.600 godina koji bi mogli da pruže nove podatke o ranim ljudskim naseobinama u oblasti.

Tri gotovo savršeno očuvana ljudska skeleta sačuvana su u vulkanskom pepelu na pacifičkoj obali zemlje, na nalazištu "Nueva Esperanca" oko 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada.Oblast je zatrpana posle velikih vulkanskih erupcija u 5. i 6. veku koje su pomogle da se sačuvaju dokazi o postojanju naseobina pre dolaska Španaca.

Veruje se da se tadašnje stanovništvo bavilo proizvodnjom soli i ribolovom. Novo otkriće "otvara nova vrata za arheološke istrage u Salvadoru koje su do sada bile fokusirane na ceremonijalne centre", rekao je AFP-u direktor projekta Akira Ičikava.

On očekuje da će njegov tim pronaći još predmeta na nalazištu. Ispod dva metra vulkanskog pepela nalazi se "arheološko bogatstvo dokaza o svakodnevnom životu ovih drevnih priobalnih stanovnika", rekao je on.

Skeleti pripadaju dvema odraslim osobama, starim između 25 i 35 godina i detetu starom između sedam i devet godina. Oni su sahranjeni sa prekrštenim nogama i ogrlicama od perli, uz darove bogovima u vidu keramičkih činija i posuda sa mrkim i crvenim šarama.Skeleti su prebačeni u Narodni antropološki muzej u San Salvadoru gde će hemijskom analizom biti utvrđen njihov pol, tačna starost kao kako su živeli, čime su se hranili, da li su bolovali od neke bolesti.


IZVOR


Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.

|