Pocetna » Zanimljivosti


Slavni matematičar otkrio kako zaraditi na ruletu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 828
Dodao/la: Belmo
datum: 2012-05-12


Ugledni matematičar, koji je u svijetu postao slavan po tome što je uspio pobijediti kockarnice na ruletu, konačno je ovih dana prekinuo svoju višedesetljetnu ćutnju i otkrio kako mu je to pošlo za rukom

U 1970-ima Doyne Farmer, tada diplomac, upotrijebio je prvo prenosno računalo onoga vremena kako bi pobijedio rulete u Nevadi, no nikada nije objasnio kojom se tehnikom koristio. Na prekid ćutnje nadahnuli su ga radovi dvojice kolega koji su nedavno objavili svoju metodu za pobjeđivanje.
'Ćutao sam jer nisam htio otkriti nikakve informacije koje bi mogle spriječiti bilo koga da kockarnicama uzme novac', napisao je Farmer, koji trenutno predaje na Univerzitetu Oxford i dodao: 'Sada više nemam razloga za ćutnju.'
Farmerov izvještaj odgovor je na nova istraživanja Michaela Smalla s University of Western Australia u Perthu i Chi Kong Michaela Tsea s Hong Kong Polytechnic Universityja objavljena u časopisu Chaos. Dubl je u svojem radu pokazao kako se s nekoliko mjerenja i malim računarom ili pametnim mobitelom vjerovatnost zgoditka može okrenuti u vlastitu korist. Ključni trik je u tome da se snimi trenutak u kojem kuglica i odabrani dio kola prijeđu određenu tačku.
Njihov model dijeli igru u dva dijela – na ono što se zbiva dok se kuglica kotrlja po vanjskom ovalu kola da bi potom pala, što je vrlo predvidljivo, te na zbivanja nakon što počne skakutati unaokolo po pregradama polja unutrašnjeg ovala kola, što je kaotično i teško predvidljivo. Budući da je prvi dio predvidljiv, Small i Tse su na temelju početnog položaja, brzine i akceleracije kola, uspjeli ugrubo izračunati gdje će loptica započeti svoje skakutanje, a time i otkriti u kojem će dijelu kola najvjerovatnije završiti.
Koristeći računarski sistem sličan Farmerovom, dubl je predvidio u kojoj će polovici kola loptica završiti u 13 od 22 pokušaja. U tri pokušaja model je predvidio i tačno polje. To je u evropskim kockarnicama ekvivalentno prebacivanju vjerovatnosti sa 2,7 posto u korist kuće, na 18 posto u korist igrača. Dubl je potom svoju tehniku testirao u 700 pokušaja uz upotrebu sistema automatske kamere i dodatno povećao broj pogodaka. Konačno, analize su pokazale da čak i mali nagib ruleta, rezultuje još predvidljivijim rezultatima.
Farmers kaže da je njegov model vrlo sličan. Jedina razlika je što je dubl pretpostavio da je glavna sila koja usporava lopticu trenje kola, a on je zaključio da je to otpor zraka.
Small je uvjeren da su kockarnice svjesne ovog trika. Holger Dullin, stručnjak za teoriju haosa s University of Sydney, kaže da kasini mogu doskočiti prevarantima tako da završe s primanjem uloga prije nego što se kolo okrene dovoljno puta da bi se mogla obaviti potrebna mjerenja. Small tvrdi da su mu neki kockari pisali da su testirali tehniku i potvrdili da funkcioniše.