Pocetna » Sport


Šok u Škotskoj: Maribor izbacio Seltik, Evandro i Mladenović u Ligi šampiona




  Ocenite članak: 0
pregleda: 798
Dodao/la: Gale
datum: 2014-08-27

Slike iz Šok u Škotskoj: Maribor izbacio Seltik, Evandro i Mladenović u Ligi šampiona Slike iz Šok u Škotskoj: Maribor izbacio Seltik, Evandro i Mladenović u Ligi šampiona Slike iz Šok u Škotskoj: Maribor izbacio Seltik, Evandro i Mladenović u Ligi šampiona Slike iz Šok u Škotskoj: Maribor izbacio Seltik, Evandro i Mladenović u Ligi šampiona


Fudbaleri Zenita prva su ekipa koja se plasirala u Ligu šampiona preko kvalifikacija, pobedom od 3:0 nad Standardom u Sankt Peterburgu, za konačnih 4:0 u dvomeču, dok je najveće iznenađenje priredio Maribor koji je šokirao Seltik u Škotskoj sa 0:1 posle 1:1 na svom terenu za ulazak u elitu.



Mnogi će sada pomisliti da je slavni škotski klub zasluženo ostao bez Lige šampiona, jer je za "zelenim stolom" prošao Legiju iako je na poražen na terenu (ukupno 1:6), gde nije pokazao ni da je bolji od slovenačke ekipe.



Ni na "Ljudskom vrtu" Maribor nije bio u podređenom položaju, a na Seltik parku se hrabro suprotstavio favorizovanom rivalu i šokantno ga poslao u Ligu Evrope. Slovenci su imali bolje šanse i u prvom poluvremenu preko Vilera, u nastavku je zapretio Vršić, da bi se trenutak odluke dogodio u 75. minutu.



Posle centaršuta sa leve strane došlo je do gužve i pravog karambola u kaznenom prostoru Seltika, a najsnalažljiviji bio je brazilski napadač Tavares i sa penala poslao loptu u gornji desni ugao za 0:1 i veliko slavlje među gostujućim navijačima.



Mogao je škotski tim do produžetaka u samom finišu kada je defanzivac Van Dijk posle prekida ostao sam na petercu, ali je šutirao pravo u Handanovića i tako prokockao odličnu, ujedno i poslednju šansu.

Čudesan trijumf Maribora bio je jedina pobeda gostujućih ekipa na pet revanš mečeva za prolaz u Ligu šampiona.



Ulazak Zenita u elitu najavio je Rondon golom u 30. minutu, nakon centaršuta Krišita posle prodora po levom boku do same gol-aut linije. Nije mu uspelo da asistira, već je to umesto njega učinio golman Standarda Kavašima, boksujući loptu tačno na glavu Rondonu za vođstvo Zenita.

Iako je ruska ekipa od 44. minuta igrala bez Faizulina, koji je dobio žuti karton, povisila je na 2:0 kada je Van Dam oborio Smolnikova u šesnaestercu za penal koji je izveo Hulk. Brazilac je i postavio konačan rezultat u 58. minutu, posle sjajnog slaloma sa centra terena do šesneaesterca gostiju.

Do kraja Standard nije uspeo ni da postigne počasni gol, ali je ostao sa desetoricom igrača, pošto je Smolnikov posle penala iznudio i isključenje Fatija minut pre kraja meča.



Porto je dobio Lil u gostima i pred svojim navijačima mu je ostao lakši deo posla - da overi plasman u elitu. Kao i u Francuskoj, mreže su mirovale u prvom poluvremenu, ali su "zmajevi" sa dva gola u nastavku obradovali navijače.

Braimi je fantastičnim slobodnjakom u 49. minutu poručio rivalu da mu treba tri pogotka za prolaz u Ligu šampiona, a svaku dilemu otklonio je Džekson Martinez u 69. kada je asistenciju strelca prvog gola rutinskom egzekucijom sa 15 metara poslao u donji desni ugao za 2:0.

U pobedničkim redovima od 62. minuta igrao je bivši vezista Crvene zvezde Evandro, koji će nastupati i u najjačem klupskom takmičenju, kao i njegov bivši saigrač Filip Mladenović.

Nekadašnji levi bek crveno-belih sada nosi dres BATE Borisova, koji je na svom terenu srušio Slovan sa 3:0 posle 1:1 u prom meču. Beloruski tim je poveo preko Gordejčuka u finišu prvog poluvremena, a za konačan ishod pobrinuli su se Krivec u 84. i Rodionovo minut kasnije.

Mladenović je odigrao celu utakmicu na svom mestu levog beka.

Najubedljiviji u revanš utakmicama bio je APOEL koji je deklasirao Alborg sa 4:0 golovima Oliveire, De Vinsentija, Aloneftisa i Šeridana.

Liga šampiona, revanš mečevi plej-ofa:
Utorak:
Zenit - Standard Lijež 3:0 (1:0) - prvi meč 1:0
(Rondon 30, Hulk 54p, 58)
APOEL - Alborg 4:0 (2:0) - 1:1
(Oliveira 28, De Vinsenti 43, Aloneftis 64, Šeridan 75)
BATE - Slovan 3:0 (1:0) - 1:1
(Gordejčuk 41, Krivec 84, Rodionov 85)
Seltik - Maribor 0:1 (0:) - 1:1
(Tavares 75)
Porto - Lil 2:0 (0:0) - 1:0
(Braimi 49, Martinez 69)
Sreda:
20.45 Arsenal - Bešiktaš - prvi meč 0:0
20.45 Atletik Bilbao - Napoli - 1:1
20.45 Bajer Leverkuzen - Kopenhagen - 3:2
20.45 Ludogorec - Steaua - 0:1
20.45 Malme - Salcburg - 1:2


IZVOR