Pocetna » Zanimljivosti


Spasavaju crne nosoroge ubijanjem jednog




  Ocenite članak: 0
pregleda: 713
Dodao/la: Gale
datum: 2013-10-28


Nema sumje da su crni nosorozi ugrožena vrsta kojoj iz dana u dan preti uništenje. Krivolov je u Africi smanjio njihov broj za čak 5.000 što je više nego alarmantan podatak.

Zbog ovoga, Safari klub iz Dalasa došao je na ideju da radi očuvanja ove vrste nosoroga, žrtvuje život jednog od njih. Naime, tokom januara 2014. godine, planirana je aukcija na pravo ubijanja jednog predstavnika ove vrste.

Od novca dobijenog za život jadne životinje, planirano je pokretanje projekta koji će konačno zaštititi crne nosoroge od krivolova. Izvršni direktor ovog kluba Ben Karter očekuje da će dozvola na oduzimanje života sirotoj životinji doneti 750.000 dolara, koji će opravdati ovako okrutnu meru spasavanja.

Međutim, Udruženja za zaštitu životinja oštro su se usprotivila ovoj ideji smatrajući da su upravo ekonomskom procenom vrednosti njihovog života, nosorozi dovedeni u tu tešku situaciju.

"Njihovi rogovi imaju izuzetno visoku cenu na crnom tržitu, posebno u jugoistočnoj Aziji. Koriste se kao ukras i u medicinske svrhe, iako nauka nikada nije potvrdila njihovo lekovito dejstvo. Procenjivanjem novčane vrednosti života jednog od njih izazvaće se suprotni efekat od željenog" smatraju Udruženja.


IZVOR