Pocetna » Nauka


Spermatozoidi na daljinsko upravljanje




  Ocenite članak: 0
pregleda: 955
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-23


Repić spermatozoida služiće kao motor unutar metalne nanocevčice u takozvanom biobotu sa spermom koji se može koristiti za oplodnju „na daljinsko upravljanje“ ili za dovođenje precizne doze leka u određeno mesto u telu.

Naučnici Instituta za primenjenu nanonauku u Drezdenu kreirali su prve biobote sa spermom tako što su pojedine spermatozoide stavili u metalne nanocevčice čijim kretanjem mogu daljinski upravljati uz pomoć magneta.



Takav biološki robot, odnosno biobot, može se koristiti u razne svrhe, uključujući i prenošenje leka do ciljanog mesta u telu, kao i za oplodnju jajne ćelije.

Voditelj istraživanja Oliver Šmit i njegovi saradnici kreirali su magnetske nanocevčice prečnika pet do osam mikrona koje su potom stavili u tečnost u kojoj se nalazila sperma bika.

Cevčice, koje su na jednom kraju uže kako bi se sprečio izlazak spermatozoida, mogu se rotirati i navoditi uz pomoć magnetnog polja.

„Repić“ spermatozoida viri iz jednog kraja cevčice i kao jedinstveni motor daje pogon.

„Za kreiranje ovakvog biobota ćelije spermatozoida su idealan izbor s obzirom na to da im nije potreban spoljni pokretač, nisu štetne za ljudsko telo, a prilagođene su za plivanje kroz viskozne tečnosti“, kaže profesor Šmit.

Naučnicima je najteži deo posla bio prilagođavanje veličine nanocevčica, čiji je prečnik malo veći od glave spermatozoida, a istovremeno mora da zadrži mobilnost njegovog repa koji treba da služi kao mali pogonski motor.

Iako je ideja magnetski navođene ljudske sperme još uvek daleko od stvarne primene, ne postoji razlog zašto tom metodom ne bi mogla da se oplodi jajna ćelija.

Jedan od mogućih načina je da se spermatozoidi izdvoje in vitro, a da se potom pomoću biobota odvedu do materice, gde bi onda magnetski bili navođeni do jajne ćelije.


IZVOR