Pocetna » Sport


Sport u 2014. godini: BiH i Hrvatska plesale sambu, sjajni Đoković, Čilić, Maze…




  Ocenite članak: 0
pregleda: 891
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-12-27


Košarkaška reprezentacija Srbije u 2014. godini osvojila je srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u Španiji. Vaterpolisti ove balkanske zemlje postali su evropski prvaci i ostvarili su trijumf na Svjetskom kupu. Sandra Perković, hrvatska atletičarka "uzela" je zlatnu medalju na EP, a slavila je i u prestižnoj Dijamantskoj ligi


Sport u 2014. godini ponajprije će biti upamćen po dva velika, spektakularna događaja, Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu i Zimskim olimpijskim igrama u ruskom Sočiju, analizira Anadolu Agency (AA).

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu odigrano je od 12. juna do 13. jula. Učestvovale su reprezentacije 32 zemlje, među kojima i Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Međutim, oba državna tima kratko su plesala sambu. Takmičenje su završili poslije prve, grupne faze takmičenja. Titulu prvaka svijeta apsolutno zasluženo osvojila je Njemačka, koja je u finalu nakon produžetaka na stadionu Maracana u Rio de Janeiru pobijedila Argentinu, rezultatom 1:0.

U utakmici za treće mjesto Holandija je savladala Brazil (3:0). Mundijal je donio i šokantan debakl domaće selekcije u polufinalu od Njemačke rezultatom 1:7.

Ukupno su na šampionatu odigrane 64 utakmice, u 12 gradova i na 12 stadiona, u kojima je postignut 171 gol ili 2,67 po meču. Susrete je pratilo 3.429.873 gledalaca (53.592 po utakmici). Iznenađujuće, najboljim igračem SP-a proglašen je Lionel Messi (Argentina) koji i nije bio na za njega prepoznatljivom nivou, dok je najbolji strijelac bio James Rodriguez (Kolumbija) sa šest pogodaka.

- Dominacija Real Madrida -

Fudbaleri Real Madrida u 2014. osvojili su Ligu evropskih prvaka, a postali su i svjetski klupski prvaci. U finalu Lige prvaka na stadionu "Luz" u Lisabonu 24. maja popularni "kraljevi" su nakon produžetaka savladali gradskog rivala, tim Atletica rezultatom 4:1. Na taj način Real je stigao do 10 titule u najjačem klupskom takmičenju svijeta.

U prošloj sezoni LP odigrano je 125 utakmica, gdje je 45.701 gledalaca u prosjeku po meču, ukupno vidjelo 362 gola. Najbolji igrač i strijelac takmičenja bio je Portugalac Cristiano Ronaldo (Real) sa 17 pogodaka, što je najviše ikada u jednoj sezoni Lige prvaka.

Trofej i u drugom UEFA kupu, Evropa ligi pripao je Špancima. U finalu je Sevilla 14. maja na stadionu u Torinu pobijedila Benficu, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca - 4:2. Tokom 90 minuta meča i produžetaka nije bilo golova.

Real je 20. decembra u Maroku u finalnom srazu Svjetskog klupskog prvenstva savladao San Lorenzo sa 2:0 i tako potvrdio dominaciju i na planetarnom nivou. U pregledu najznačajnijih godišnjih fudbalskih zbivanja vrijedi istači i da je Real osvajač UEFA Super kupa u 2014. Madriđani su na stadionu Cardiff Cityja 14. augusta porazili Sevillu rezultatom 2:0.

U septembru su počele i kvalifikacija za EURO u Francuskoj 2016. godine. Od reprezentacija sa Zapadnog Balkana jedino je Hrvatska igrala dobro i na putu je da izbori plasman na naredni šampionata Starog kontinenta. Bosna i Hercegovina i Srbija loše su otvorile kvalifikacije, pa su i zamijenile selektore Safeta Sušića, odnosno Holanđanina Dicka Advocaata. Na užarene klupe sjeli su Mehmed Baždarević (BiH) i Radovan Ćurčić (Srbija). Crna Gora i Slovenija, također su igrale ispod očekivanja, dok je Makedonija bila više nego loša i već sada je izvjesno da neće vidjeti ni EP u Francuskoj.

- Rusi najbolji u Rusiji i Bjelorusiji -

Zimske olimpijske igre u Sočiju održane su od 7. do 23. februara. Učestvovalo je rekordnih 2.837 sportista iz 88 zemalja, među kojima i iz šest država regiona (BiH, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija).

Ruski brzoklizač Victor An bio je najuspješniji sportista Igara sa tri zlatne i jednom bronzanom medaljom. Domaćin Rusija bila je najbolja i ekipno, jer su njeni takmičari uzeli najviše medalja - 33 (13 zlatnih, 11 srebrenih i devet bronzanih).

Hit Olimpijade bila je Slovenija. Maloj zemlji koju je u Rusiji predstavljalo 66 sportista pripalo je osam medalja, po dvije zlatne i srebrene, te četiri bronzane. Istinska herojina Slovenije bila je Tina Maze sa dvije zlatne medalje, osvojene u spustu i veleslalomu. Po srebro i bronzu oko vrata stavili su skijaški skakač Peter Prevc i snowboarder Žan Košir. Vesna Fabjan u cross-countryju i Tea Gregorin u biatlonu bile su odlične trećeplasirane. I Hrvat Ivica Kostelić u Sočiju osvojio je srebreno odličje u alpskoj disciplini kombinaciji.

U generalnom poretku Svjetskog kupa alpskog skijanja osvajači Zlatnog globusa za sezonu 2013/14 su Marcel Hirscher (Austrija) i njegova sunarodnjakinja Anna Fenninger. Što se tiče zimskih sportova, od popularnijih događaja godine vrijedi izdvojiti i Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu održano u Bjelorusiji od 9. do 25. maja gdje je prvak postala Rusija, po peti puta od nezavisnosti zemlje. Fincima je pripalo drugo mjesto pošto su igubili finale (2:5). Do bronze su došli Šveđani. U susretu za treće mjesto savladali su Češku Republiku, 3:0.

- Dream team opet na krovu svijeta -

Od 30. augusta do 14. septembra u Španiji je održano Svjetsko prvenstvo za košarkaše. Očekivano, šampion planete postale su Sjedinjene Američke Države (SAD), a najkorisniji igrač turnira bio je član pobjedničkog tima Kyrie Irving. U finalnom susretu Amerikanci su savladali veoma dobru Srbiju, rezultatom 129:92. U susretu za treće mjesto Francuska je pobijedila Litvaniju - 95:93. Hrvatska je ispala u osmini finala porazom od Francuske (64:69), dok je Slovenija takmičenje završila u četvrtfinalu. Izgubila je od prvaka SAD (76:119).

Košarkašice su šampionat svijeta igrale u Turskoj od 27. septembra do 5. oktobra. I u konkurenciji djevojaka najbolja je bila SAD koja je u finalu trijumfovala nad Španijom - 77:64. Bronza je pripala Australiji, koja je u meču za treću poziciju deklasirala Tursku (74:47). MVP igračicom turnira proglašena je Amerikanka Maya Moore. Srbija, kao jedini predstavnik Zapadnog Balkana zauzela je osmo mjesto.

Osvajač Turkish Airlines Euroleague, najprestižnijeg klupskog košarkaškog takmičenja u Evropi, postao je Maccabi Tel Aviv. Na finalnom turniru igranom od 16. do 18. maja Izraelci su stigli do šeste titule prvaka Evrope. U finalu su pobijedili Real Madrid, rezultatom 98:86. U ženskoj konkurenciji titula najboljeg tima Starog kontinenta pripala je po prvi put turskom Galatasarayu, koji je u finalu porazio ljutog gradskog rivala Fenerbahce - 69:58.

U američkoj profi NBA ligi u sezoni 2013/14 pobjedničkim prstenom okitili su se košarkaši San Antonio Spursa. Primat u regionalnoj ABA ligi pripao je zagrebačkoj Ciboni.

- Historijski uspjeh rukometaša BiH -

Teniska reprezentacija Švicarske pobjednik je Davis cupa. U finalnom susretu u Lilleu slavila je gostujući trijumf nad Francuskom 3:1. U Svjetskoj grupi igrala je i Srbija koja je poraženau prvom kolu od kasnijeg šampiona. U FED Cupu pobijedila je Češka Republika. Finale je igrano u Pragu, gdje su Čehinje bile bolje od Njemačke, rezultatom 3:1.

Godinu na prvom mjestu ATP liste završio je odlični Novak Đoković (Srbija), a u WTA poretku lider je Serena Williams (SAD). Zanimljivo, u ovoj godini u muškoj, ali i ženskoj konkurenciji niti jedna osoba nije uspjela dva puta pobijediti na Grand Slam turnirima.

Na Australian Openu trijumfovali su Stanislav Wawrinka (Švicarska) i Na Li (Kina). U Roland Garrosu pehar su podizali Rafael Nadal (Španija) i Marija Šarapova (Rusija). Isto je za rukom u kultnom Wimbledonu pošlo Novaku Đokoviću (Srbija) i Petri Kvitovoj (Češka Republika). Iznenađenje sezone priredio je Marin Čilić, teniser iz Međugorja (BiH) koji nastupa pod zastavom Hrvatske, a koji je postao pobjednikom US Opena. Na posljednjem Grad Slamu sezone kod djevojaka najbolja na domaćem terenu bila je Amerikanka Serena Williams.

Prvi veliki sportski događaj u zaista bogatoj 2014. godini bilo je Evropsko prvenstvo za rukometaše, igrano od 12. do 26. januara u Danskoj. Prvak kontinenta postala je Francuka koja je u finalu bila bolja od Danske (41:32). Španija je pobijedila Hrvatsku u susretu za treće mjesto - 30:29. Na prvenstvu su nastupile, te razočarale još tri selekcije iz naše regije. Crna Gora bila je posljednja 16., Srbija 13, a Makedonija 11. Najkorisnijim igračem turnira proglašen je Nikola Karabatić (Francuska). U najboljem timu šampionata našao se i Hrvat Domagoj Duvnjak. Najbolji strijelac sa 50 postignutih golova bio je Španac Joan Canellas.

Historijski uspjeh u ovoj godini ostvarila je rukometna reprezentacija BiH. U baražu za plasman na Svjetsko prvenstvo, koje će se od 15. januara 2015. igrati u Kataru, izabranici selektora Dragana Marakovića eliminisali su velesilu Island i na taj način izborili prvo učešće na nekom od velikih takmičenja.

- Norvežanke najbolje rukometašice -

Kako navodi Anadolu Agency, rukometašice su EP igrale u dvije zemlje, Hrvatskoj i Mađarskoj od 7. do 21. decembra. Šestu titulu prvaka osvojila je Norveška (pobjeda u finalnom meču protiv Španije - 28:25). Treće mjesto pripalo je Švedskoj, a četvrta je bila Crna Gora, koja je na prethodnom prvenstvu osvojila zlatnu medalju. Domaćin Hrvatska razočarala je na 13. poziciji. Srbija je bila još lošija, 15. Šveđanka Isabelle Gullden bila je najbolji igrač i strijelac turnira sa 58 golova.

Osvajač Lige evropskih prvaka za rukometaše u 2014. je njemački Flensburg-Handewitt. Najbolji strijelac sezone u elitnom takmičenju bio je Srbijanac Momir Ilić, igrač mađarskog Vezsprema postigavši 103 gola. Ligu prvaka kod rukometašica obilježio je tim Gyor Audi KC. Mađarice su trijumfovale u finalnom duelu protiv podgoričke Budućnosti - 27:21. "All Star" tim sezone sačinjavale su čak četiri crnogorske rukometašice Majda Mehmedović, Ana Dokić, Katarina Bulatović i Jovanka Radičević.

Šampion regionalne SEHA rukometne lige u sezoni 2013/14 je skopski Vardar. U finalnom ogledu završnog turnira igranom u Novom Sadu Makedonci su savladali Meshkov - 29:27. Zagreb je u meču za treće mjesto pobijedio slovački Tatran, rezultatom 36:28.

- SAD najbolje u Dijamantskoj ligi -

Prvak svijeta u 2014. postali su i odbojkaši Poljske, koji su na šampionatu igranom u svojoj zemlji stigli do zlata. Srebrena medalja pripala je Brazilcima (izgubili finale 1:3). Njemačka je u okršaju za bronzuu trijumfovala protiv Francuske (3:0). Srbijanci su podijelili deveto mjesto sa Fincima.

Odbojkašice SAD u finalu SP u Italiji pobijedile su Kinu (3:1). Treće su bile Brazilke, a četvrte domaće igračice. Srbija i Japan podijelili su sedmu poziciju, a Hrvatska i Holandija 13.

Kraljica sportova, atletika 2014. pamtit će se po Dvoranskom svjetskom prvenstvu od 7. do 9. marta u Poljskoj na kojem je nastupilo 538 takmičara iz 134 zemlje. Najuspješnija nacija bile su SAD sa 12 medalja (osam zlatnih, te po dvije srebrene i bronzane). Od država regije samo se Srbija može pohvaliti trofejem sa SP. Ivana Španović skočivši u dalj 6 metara i 77 centimetara stigla je do bronze.

U augustu na stadionu u Cirihu (Švicarska) održano je Evropsko prvenstvo na kojem se takmičilo 1.439 atletičarki i atletičara iz 50 država. Najbolja je bila Velika Britanija sa 23 medalje, koliko je osvojio i tim Francuske, ali su "ostrvljani" imali više zlatnih, njih 12, uz pet srebrenih i šest bronzanih. Hrvatskoj i Srbiji pripale su po dvije medalje. Sandra Perković (Hrvatska) hicem diskom od 71,08 metara okitila se zlatom. Njena sunarodnjakinja Ana Šimić u skoku u vis (1,99 metara) "ugrabila" je bronzanu medalju. Srbijanka Tatjtana Jelača bacila je koplje 64,21 metra što je bilo dovoljno za srebrno, kao i Španovićevoj (6,81) u skoku u dalj.

- Vaterpolisti iz Srbije imali fenomenalnu godinu -

Prestižna Dijamantska liga održana je u periodu od 9. maja do 5. septembra. Ponovo su briljirali Amerikanci koji su pobijedili devet puta, dok su Jamajčani i Kenijci to učinili u tri navrata. Perkovićeva je Hrvatskoj donijela jedan trijumf i to je bilo sve što je pripalo atletici sa prostora nekadašnje SFR Jugoslavije.

Fenomenalnu godinu imala je vaterpolo reprezentacija Srbije. Postala je prvak Evrope na šampionatu u Budimpešti, gdje je slavila nakon finalnog meča sa Mađarima rezultatom 12:7. Srbijanski golman Gojko Pjetlović proglašen je najboljim na turniru. Crna Gora je u utakmici za treće mjesto izgubila od Italije (9:11). U "sudaru" za petu poziciju Hrvatska je očitala lekciju Grčkoj - 11:7. Srbija je bila najbolja i na Svjetskom kupu u Kazahstanu. Mađari su ponovo potpisali kapitulaciju (9:11). Hrvatska je bila treća, jer je pobijedila SAD rezultatom 8:6. Crnogorci su ispali u četvrtfinalu i to od Hrvatske (5:6). U komšijskom derbiju u polufinalu Srbija je dobila Hrvatsku sa 7:4.

I na koncu, u presjeku važnijih najpopularnijih sportskih dešavanja u 2014. godine pobjednici biciklističkih trka Tour de France bili su Italijan Vicenzo Nibani (tim Astana), odnosno Giro d' Italija Kolumbijac Nairo Quintana (Movistar), piše Anadolu Agency.


IZVOR