Pocetna » Nauka


Srbin napravio neverovatan pomak u nauci, stvorio kožu od matičnih ćelija




  Ocenite članak: 0
pregleda: 751
Dodao/la: Gale
datum: 2014-04-26

Slike iz Srbin napravio neverovatan pomak u nauci, stvorio kožu od matičnih ćelija Slike iz Srbin napravio neverovatan pomak u nauci, stvorio kožu od matičnih ćelija Slike iz Srbin napravio neverovatan pomak u nauci, stvorio kožu od matičnih ćelija


Predvodeći tim istraživača, dr Duško Ilić je u laboratorijama Kings Koledža u Londonu uspeo da od matičnih ćelija odgaji sloj ljudske kože koja po osobinama veoma podseća na pravu.

O tome je u opširnom članku izvestio britanski Bi-Bi-Si, navodeći da će ova koža imati veliku ulogu ne samo u pomoći unesrećenima već bi široku primenu mogla da nađe i u testiranju lekova i kozmetike, gde bi dosadašnje eksperimente na životinjama učinila suvišnim.


Koža nalik na pravu, dobijena od reprogramiranih ćelija lljudske kože, pretvorenih u matične ćelije

Genetičar Miodrag Stojković, koji je dr Ilića pohvalio na Tviteru, rekao je za “Blic” da se njih dvojica poznaju odavno, da su se sretali još u Kaliforniji, pre nego što je Ilić otišao u London gde je viši predavač na Kraljevskom koledžu.

- S posebnim zadovoljstvom čitam njegov naučni rad, a ovaj poslednji uspeh je nastavak dugogodišnjeg uspešnog bavljenja naukom. Svima nama je jako drago što je, eto, neko iz naše zemlje uspeo da ponovo pomeri nauku u pravcu uspešne borbe protiv bolesti - kaže Stojković.


Matične ćelije

Uspeh dr Duška Ilića i primena njegovih rezultata je višestruka, objašnjava
- U pitanju je nov i prikladan model, koji u testiranju novih lekova i kozmetike može da zameni životinjske modele. Jeftin je, lako se umnožava i lako ga je dalje usavršiti- rekao je dr Dušan Ilić o svom dostignuću u izjavi za Bi-Bi-Si.
genetičar Stojković. Koža dobijena iz matičnih ćelija može da se koristi kao laboratorijski model za testiranje novih lekova i kozmetičkih preparata, a da se pritom životinje poštede i više ne koriste kao modeli za ljudske bolesti.

- Sad mogu da se koriste ljudske ćelije, a ne čovek kao zamorac. Takođe, laboratorijske ćelije kože omogućavaju izučavanje bolesti kao što su ekcem, ihtioza, suva koža i mnoge druge pod kontrolisanim laboratorijskim uslovima, i na taj način traže ne samo korene i uzroke tih bolesti nego i kako da se koža bolje očuva i regeneriše - kaže Stojković.


Prikladna za testiranje novih lekova i proučavanje kožnih bolest

U ovom slučaju, u laboratoriji odgajena koža bi naučnicima omogućila da prate kako se kožna barijera normalno razvija, na koji način je bolesti ugrožavaju, i kako može da se podstakne njeno obnavljanje i oporavak.

Rezultati istraživanje dr Ilića objavljeni su u časopisu “Stem selz riports”, a pozdravilo ih je i Međunarodno društvo za humanost, koje se zalaže za zaštitu životinja, uključujući i one u laboratorijama.

Naučnici su već nekoliko godina u stanju da epidermis odgaje od ćelija ljudske kože dobijenih biopsijom, ali dr Ilić i njegov tim su otišli korak dalje i napravili model dosad najsličniji ljudskoj koži.


IZVOR