Pocetna » Film


Srpski juriš na Oskara!




  Ocenite članak: 1
pregleda: 2110
Dodao/la: Nacelnik
datum: 2012-01-05


U ovom trenutku se sa Srbima i o Srbima u SAD snima desetak filmova. Džon Travolta glumi Srbina u filmu „Sezona ubijanja“, a Brus Vilis u Novom Sadu snima četvrti nastavak „Umri muški“...

SUDBINA je, izgleda, htela da na pragu 2012. godine u centru svetske industrije filma Srbi postanu miljenici producenata, reditelja i glumaca. Prvo će Džon Travolta da glumi Srbina u filmu „Sezona ubijanja“, a potom će Brus Vilis u Novom Sadu da snima četvrti nastavak „Umri muški“. Anđelina Džoli je već kao reditelj filma „U zemlji krvi i meda“ koristila srpske saradnike Zanu Marjanović i Gorana Kostića za scene seksa u svom debitantskom ostvarenju. Rade Šerbedžija, koji je u Holivudu najzaposleniji Srbin, hoće da dovede Anđelinu Džoli na svoj koncert u zemunski „Madlenijanum“ krajem januara.

- Prihvatio sam da u Holivudu igram uloge ruskih mafijaša, ali nikad nisam pristao da glumim Željka Ražnatovića i Radovana Karadžića - rekao je nedavno Rade Šerbedžija, ali nije otkrio ko u Holivudu priprema snimanje filma o Arkanu.

Trenutno za Holivud snimaju Novak Đoković i Mila Jovović. Teniski šampion je u Bugarskoj odradio svoje scene u filmu „Plaćenik“ britanske produkcije, u kome igraju same holivudske zvezde. A Mila Jovović se već sprema za premijeru rimejka „Tri musketara“ i promociju horor drame „Lica u gomili“.

- Holivud je već čitavu deceniju pun naših ljudi, koji su došli iz Srbije da probaju. To su talentovani glumci, scenografi, producenti i scenaristi, koji na prostoru od Los Anđelesa do Njujorka pokušavaju da iskažu svoj talenat. Među njima su posebno angažovani Stefan Kapičić i Branko Tomović. Sva sreća je da ovde ima srpskih veterana, koji im pomažu, pa to njihovu karijeru čini izvesnijom - kaže režiser Ratko Cvijetić, iz Palm Springa, specijalizovan za kratka filmska dela.

Cvijetić podseća da su pre četiri decenije u Holivudu karijeru izgradili Dobrivoje Tanasijević, Karl Malden, Ika Panajotović, koje su nasledili Lolita Davidović, Kreka Kljaković, Mila Jovović, pa i Rade Šerbedžija. Zbog tvrdog srpskog naglaska Šerbedžija često dobija uloge ekscentričnih stranaca, uglavnom Rusa, Čeha, ali retko i Srbina. Sarađivao je sa Vanesom Redgrejv, Tomom Kruzom, Stenlijem Kjubrikom, Klintom Istvudom i Anđelinom Džoli. Tokom sledeće godine Rade Šerbedžija će se pojaviti u čak 11 stranih filmova, među kojima je potencijalni holivudski hit film o Nikoli Tesli.

- Američki režiser Džejms Džeger ponudio je svoj scenario filmskoj kući „Matriks“ da snimi novu priču iz Teslinog života, koja će ga prikazati kao velikog romantika, pripadnika američke elite i zavodnika. Film pod naslovom „Pesnik električne energije“ imaće ogromnu gledanost, jer je Nikola Tesla zagonetna američka ličnost, ozbiljan naučnik, ali i vizionar energije. Želimo ovim filmom da vratimo Nikolu Teslu u žižu svetske javnosti - izjavio je režiserov portparol Loren Sterling.

Kako „Novosti“ saznaju režiser i scenarista filma Džejms Džeger je od holivudske kuće tražio budžet od 77 miliona, jer je imao nameru da sa filmskom pričom o Nikoli Tesli juriša na Oskara. Odobreno mu je, međutim, svega 20 miliona dolara za ovaj filmski projekt. Zbog toga režiser razmišlja da holivudski film o Nikoli Tesli sa Radetom Šerbedžijom snimi u Srbiji.

Interesantno je, da istovremeno u Beogradu kompozitor i scenarista Milutin Popović Zahar piše, takođe, sinopsis za holivudski film o srpskom geniju Nikoli Tesli. Naručilac je jedna akademija pronalazača iz Srbije, sa jakim vezama u Americi. Priča se da bi u tom filmu genija igrao glumac Branko Tomović.

- On već dugo gradi uspešnu karijeru u Engleskoj. Trenutno je aktuelan u serijama HBO. Tomović je radio u holivudskim produkcijama sa Metom Dejmonom, Benisijem del Torom i Džonom Gudmanom. U San Fransisku je dobio nagradu za ulogu u filmu „Inbetnjeen“, čiji producent je radio i film o Hariju Poteru. Vrlo je angažovan i kvalitetan glumac - kaže Mira Panajotović, najpoznatija srpska novinarka u Holivudu.

Ona smatra da i Stefan Kapičić može da bude filmski Nikola Tesla, jer ima stas i lik. Kapičić u Americi sve češće dobija epizodne uloge u filmovima i serijama. Radio je u seriji „24“, u kojoj je igrao sa Kiferom Saterlendom, i film „Veliko čudo“ sa Dru Barimur.

Poznavaoci holivudskih prilika tvrde da lepa karijera čeka Mariju Karan, koja je imala epizodnu ulogu sa Entonijem Hopkinsom, ali i violončelistkinju Jelenu Mihailović, koja će biti prva Srpkinja u kultnom filmu o Džejmsu Bondu. Mihailovićeva je dobila ponudu da odsvira naslovne numere za novu priču o tajnom agentu 007 na velikom ekranu.

- Važnu holivudsku karijeru je napravio producent i scenarista Miroslav Mitić, poreklom iz Niša, koji za reditelja Džejmsa Kamerona radi film „Car Konstantin“. Lik Konstantina Velikog, rimskog vladara koji je prihvatio hrišćanstvo, trebalo je da igra Džordž Kluni. Pregovori su u toku, pa se zato ovaj projekat drži u velikoj tajnosti, dok se pripreme ne okončaju - kaže režiser Ratko Cvijetić.

U svetskom centru filmske industrije trenutno je najpopularnija naša mlada glumica Ana Aleksander (Katarina Stojanović), koja je postala novi seks-simbol. Posle zapaženih uloga u seriji „CSI Miami“, ona je američku publiku ostavila bez daha zahvaljujući seksi scenama u seriji „Chemistry“. Holivudsku karijeru iz blizine iščekuju i Uliks Fehmiju, njegova supruga Snežana Bogdanović i Jelena Stupljanin, koji žive i rade u Njujorku.

SRPSKA ISTORIJA FILMA

U ISTORIJI holivudske nagrade Oskar upisana su imena petorice Srba. Jedan od njih, legendarni glumac Karl Malden počiva na gradskom groblju u Los Anđelesu. Drugi, dr Dejan Ilić je u Nemačkoj, gde smišlja da izgradi filmski studio holivudskog tipa na Tašmajdanu. Filmski producent Den Tana u Beogradu proslavlja 47. godinu svog holivudskog restorana, koji poslednjih godina izdaje. Godišnji promet ove kafane za oskarovce je pet miliona dolara.


0   Spam
Dagmar   (2012-07-21 2:06 PM) [Sadrzaj]
Pa desice se i to jednog dana , Samo kada ???