Pocetna » Ljubav i Sex


Šta je seksualna anoreksija?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 931
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-03-14


Seksualna anoreksija će mnogima zvučati neverovatno i dugo je godina bila tabu tema o kojoj se javno nije govorilo, ali istina je da postoji i da je jedan od medicinskih problema kojim se mnogi bave i koji mnogi proučavaju. To je termin koji ide uz dijagnozu - seksualna averzija. Ovaj poremećaj stručnjaci opisuju ovako: reč je o osobi koja ide još dalje od negativnih stavova kad je seks u pitanju. Seksualna anoreksija je opsesivno stanje u kojem je misao o seksu gotovo nepodnošljiva.

Bračni i porodični terapeut doktor Pol Hokemejer kaže:
- Dok neki možda osećaju sramežljivost kad je seks u pitanju, seksualna anoreksija je stvaran problem. Seks je jedan od načina na koji komuniciramo sa drugim osobama i sa sobom. Kada je seksualni segment isključen ili ograničen, naš psihološki život pati. Erotski život treba hraniti da bi opstao.
Doktor Hokemejer dodaje da je seksualna anoreksija samo jedan od načina na koji ljudi pokušavaju da izađu na kraj sa svojom emocionalnom boli. Stanje povezuje sa "određenim načinom na koji muškarci i žene pokušavaju upravljati svojim telima, životom, pa čak i emocijama".

Kao i neki drugi oblici zavisnosti, i seksualna anoreksija je "odbrambeni mehanizam", koji može da funkcioniše u kratkom roku, ali vremenom može postati ozbiljan problem.
Stručnjaci navode da ne postoji lek za ovaj problem, ali ima nade. Osobama koje imaju ovaj poremećaj savetuje se da posegnu za tipičnim tretmanima otkrivanju i rešavanju osnovnog problema. U zavisnosti od problema odabrati terapiju koja može biti od pomoći, otvorena je
mogućnost bračne terapije, kao i lečenje antidepresivima.

4 znaka poremećaja:
- Osoba nikada ne upražnjava seks i odbija da priča o njemu
- Strah bilo kakvih pitanja vezanih za seks
- Osećaj krivice zbog seksa
- Sklonost samopovređivanju.