Pocetna » Zdravlje


Šta se krije iza vašeg osmeha?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 977
Dodao/la: ElGato
datum: 2011-11-29


Osmeh o nama otkriva puno, od ličnosti, karaktera do porekla. Knjiga Marianne LaFrance "Lip Service" izučavala je najnovija saznanja sa područja biologije, antropologije pa sve do matematike i došla je do zanimljivih zaključaka. Predstavljamo vam najinteresantnija.
U studiji objavljenoj prošle godine naučnici su analizirali fotografije 230 igrača bejzbola. Rezultati istraživanja bili su i više nego zanimljivi – utvrđeno je da muškarci širokog, veselog osmeha u proseku žive 4,9 godina duže od onih s nešto suzdržanijim osmehom.
Naravno, dug životni vek se ne temelji isključivo na osmehu, ali je nesporna činjenica da osmeh podstiče pozitivna osećanja.

OSMEH OSTVARUJE NADMOĆ
Prilikom jedne studije, piše yahoo.com, ispitanicima je velikom brzinom pokazan niz fotografija, a gledaoci su nesvesno reagovali na fotografije nasmešenih osoba i odmah su imali porast emotivne energije. Primećeno je i da osmeh neprimetno nezanimljive stvari čini zanimljivim, neutralne slike čine se pozitivnijim, a hranu i piće ukusnijim.

TRI NIVOA SREĆE
Članak u časopisu British Medical Journal objavio je da je "širenje ljubavi moguće: unutar društvenih mreža, kada je jedna osoba srećna, osećaj sreće utiče na čak dve osobe". Tako, ako nabacite osmeh, ne samo da ćete razveseliti sebe i prijatelja, veći i druge ljude.

DVE VRSTE OSMEHA
Pravi i lažni osmeh regulisani su različitim neuronskim putevima. Naučnici nagađaju, piše yahoo.com, da su naši preci razvili neuronske sklopove kako bi se na silu nasmešili, jer se tokom evolucije pokazalo vrlo korisno da nose "masku koja prikriva strah i bes".

OČI OTKRIVAJU PREVARANTA
Premda se čini da nekim ljudima laganje ide "kao od šale", prevaranta može otkriti pažljivim posmatranjem. Naime, kada se neko iskreno smeje, mišići oko očiju se nabiraju stvarajući sitne bore. Većina ljudi nije u stanju svesno da pomera mišiće oko očiju, pa tako kada se neko neiskreno smeje mišići "orbicularis oculi" neće se pomaći.

OSMEH IMA AKCENTE
Kada se radi o čitanju izraza lica, različite kulture fokusiraju se na različita područja lica. Tako će u Americi prilikom analize lica fokus biti na ustima, a Japanci će se usredsrediti na odraz osećanja u očima.