Pocetna » Ljubav i Sex


Šta sledi posle seksa?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1192
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-25


Spavanje ili maženje i šaputanje banalnosti?

Psiholozi kažu da su maženje i razgovor posle seksa ključni za iskazivanje bliskosti i posvećenosti partneru. U kontekstu veze, to može biti važno koliko i predigra ili i sam seks.

U istraživanju koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Mičigenu učestvovalo je 456 heteroseksualnih parova koji su popunjavali upitnik u vezi sa odnosom koji imaju sa partnerom, obrascima spavanja, kao i tipičnim modelim ponašanja koji se ispoljavaju u određenim situacijama.

Analizirajući dobijene rezultate psiholozi su došli do zaključka da naša potreba za bliskošću, nežnošću i izražavanjem ljubavi raste ako partner posle odnosa utone u san.

"Ako zaspite posle seksa, vaš partner ostaje uskraćen za specifičnu vrstu bliskosti koja se razvija u tim trenucima", kaže dr Danijel Kruger, koji je bio šef istraživačkog tima.

Interesantno je da, iako se muškarcima češće dešava da utonu u san odmah posle seksa, i njih pogađa ako partnerka prva zaspi.

Vreme koje partneri posle seksa posvete jedno drugom važno je za budućnost njihovog odnosa, doprinosi bliskosti i osnažuje ljubav poručuju psiholozi, a evo šta kaže biologija.

Dakle, šta je to što muškarce iz strastvenog seksa brzinom svetlosti odveze u zemlju snova?

Da krenemo od najočiglednijeg: vođenje ljubavi često se odvija pod velom noći, u krevetu, i pored svih blagodeti koje podrazumeva, može biti i iscrpljujuće. Ako sve to imate u vidu, spavanje posle seksa je najprirodniji mogući sled događaja.

Sa druge strane, naučna istraživanja su pokazala da je za postizanje orgazma neophodno da se "oslobodimo strahova i anksioznosti", a kada to postignemo, san je na vidiku.

Naravno, i biohemijski procesi umešali su svoje prste i urotili se protiv ženske potrebe za nežnošću i romantikom. Za vreme ejakulacije, organizam muškarca luči koktel hormona, uključujući i serotonin, oksitocin, vazopresin i prolaktin. Oslobađanje ovog poslednjeg, na primer, povezano je sa osećajem satisfakcije koji neminovno nosi seks, i takođe određuje vreme kojeg su svi muškarci svesni - ono koje mora da prođe pre nego što ponovo budu spremni za akciju. Što je količina prolaktina manja, period "oporavka" je kraći, pokazale su studije.

Opšte je poznato da se nivo ovog hormona povisi tokom sna, tako da su prolaktin i spavanje u direktnoj vezi, a samim tim, sviđalo se to nama ili ne, i seks i spavanje su nerazdvojni, pošto orgazam podiže nivo prolaktina.

Oksitocin i vazopresin takođe utiču na spavanje. Oni se vrlo često luče u kompletu sa melatoninom, hormonom odgovornim za funkcionisanje biološkog časovnika. Uz to, oksitocin snižava nivo stresa, tako da izaziva opuštanje organizma, i - pospanost.

Sve u svemu, pošto protiv prirode ne možete, bolje bi bilo da prihvatite činjenično stanje: vaš dragi će najverovatnije nastaviti da tone u san posle seksa, a vama ne preostaje ništa drugo nego da se ušuškate uz njega i sačekate da se probudi oran i raspoložen...