Pocetna » Zanimljivosti


Šta vas najviše muči u životu? Ovaj video nas podseća šta su prave drame i problemi VIDEO




  Ocenite članak: 0
pregleda: 730
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-14

Slike iz Šta vas najviše muči u životu? Ovaj video nas podseća šta su prave drame i problemi VIDEO Slike iz Šta vas najviše muči u životu? Ovaj video nas podseća šta su prave drame i problemi VIDEO Slike iz Šta vas najviše muči u životu? Ovaj video nas podseća šta su prave drame i problemi VIDEO Slike iz Šta vas najviše muči u životu? Ovaj video nas podseća šta su prave drame i problemi VIDEO


Nova kampanja humanitarne organizacije Voda je život iskoristila je originalnu ideju: deca i odrasli sa Haitija, koji oskudevaju u svemu, a pre svega u čistoj i zdravoj vodi za piće, snimljeni su kako, u svom uobičjenom okruženju, naglas čitaju poruke koje su na Tviteru pod popularnim haštegom #FirstWorldProblems (problemi prvog sveta) postavili građani bogatih i razvijenih zemalja, žaleći se na ono što ih tišti.


"Mrzim kad mi komšija isključi vaj-faj"

U videu, koji traje jedan minut i nazvan je Himna prvog sveta, mogu se recimo, videti žena pred kućom u nekoj seoskoj zabiti koja tvrdi: “mrzim kad mi komšija sakrije vaj-faj”, dečak koji pred majušnom i naherenom udžericom izgovara: “mrzim kad mi je kuća previše velika, pa mi trebaju dva bežična rutera”, ili devojčica čije drugarice peru več na potoku, koja izgovara: “mrzim kad mi veš predugo ostane u mašini, pa počne da zaudara”.


"Mrzim kad mi je kuća previše velika, pa mi trebaju dva bežična rutera"

Na kraju ide poruka: “Problemi prvog sveta nisu pravi problemi. Dajte donaciju da biste obezbedili čistu vodu onima kojima je potrebna”.


"Mrzim kad mi punjač ne doseže do kreveta"

Prema UNICEFU, nedostatak bezbedne vode za piće i kanalizacije predstavlja najveći pojedinačni uzrok oboljevanja u svetu, a najviše su ugroženi deca i stariji.


"Mrzim kad mi kožna sedišta nisu zagrejana"

Organizacija Voda za život trenutno vodi specijalni program “Slamka”, koji obezbeđuje portabl filter-prečišćavače vode, koji koštaju 10 dolara a mogu da se koriste na bilo kom izvoru vode i da godinu dana obezbeđuju bezbednu vodu za piće.


"Mrzim kad pišem ček služavki, a zaboravim joj prezime"

Iventivni video “Himna prvog sveta” na Haitiju je snimila Filmska ekipa agencije DDB NY, a svaki od “problema”, koje tamošnji stanovnici čitaju uz kratak sopstveni komentar.


"Mrzim kad zaboravim punjač na donjem spratu"

Preko Tvitera je u toj verziji vraćen svom prvobitnom autoru sa #FirstWorld Problems, uz jednostavan poziv na akciju: “Doniraj da bi pomogao rešavanju istinskih problema”.


IZVOR