Pocetna » Zanimljivosti


Super osobine koje bismo trebali pokupiti od klinaca




  Ocenite članak: 0
pregleda: 780
Dodao/la: Sanja
datum: 2012-07-08


Postoji puno više nesretnih i "izgubljenih" odraslih nego što je to slučaj sa djecom. Umjesto da im stalno poručujemo da odrastu što prije, možda bismo se ponekad trebali "spustiti" na njihov nivo kako bi podigli nivo kvaliteta vlastitih života:

Istrajnost

Djeca gotovo nikad ne odustaju; sjeti se samo prvih pokušaja hodanja i bezbrojnih padova na guzu. Rade na tome da dobiju ono što žele sve dok im se želja ne ostvari, ali koliko odraslih čini to isto? Često odustajemo od naših namjera, ponekad i zbog najmanjeg kamenčića koji nam se nađe na putu.

Odlučnost

Djeca nešto ili vole ili mrze, a za stvari u sredini ne mare. Odrasli previše energije i živaca troše na sitnice koje zapravo nisu bitne.

Znatiželja

Ko? Što? Zašto? Gdje? Kada? Ovo su najčešće riječi koje možemo čuti iz dječjih usta, a koje dolaze u formi pitanja. Njihov mozak u razvoju gladan je znanja. Kad osoba izgubi znatiželju jer misli da zna sve, njeni pogledi na svijet postaju zidovi kutije u kojoj živi.

Život kao igra

Djeca obožavaju igru i zabavu, a čak i odrasli bolje upijaju informacije kad im se nešto predstavi na slikovit i manje dosadan način.