Pocetna » Zdravlje


Svaka treća žena posle 50. ima osteoporozu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 797
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Oko 400.000 ljudi u Srbiji boluje od osteoporoze, oboljenja u kojem dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive i krte. Unajvećem broju slučajeva bolest je uslovljena genetskim nasleđem. Analize pokazuju da svaka treća žena posle 50. godine već ima ili će imati ovo oboljenje,kao ida će trećina njih doživeti prelom kostiju. Najčešće je reč o prelomima kuka ili kičmenog stuba.

Lekari upozoravaju da je za zdrave kosti potrebno voditi računa o pravilnoj ishrani i baviti se sportom. Neodgovornost prema sopstvenom telu u mladosti utiče na stanje kostiju, objašnjava prof. dr Aleksandar Dimić, predsednik Srpskog društva za borbu protiv osteoporoze, čime se povećava rizik obolevanja od osteoporoze u drugoj polovini života. Ova bolest je najčešća kod žena u postmenopauzi, ali se javlja i kod starijih muškaraca. Koštana masa se formira u prvih 20 godina života, kaže on, a ovo oboljenje nastaje u zrelom dobu, zbog ubrzanog gubitka koštanog tkiva.

– Pretpostavlja se da 30 do 50 odsto žena starijih od 65 godina oboli od osteoporoze. Kostima štete loše životne navike koje potencijalno dovode do slabljenja koštane mase i time povećavaju opasnost od preloma. To supre svega fizička neaktivnost i sedenje, nedovoljno unošenje kalcijuma i vitamina De, neuhranjenost i naglo gubljenje telesne mase koje prouzrokuje slabljenje kostiju, konzumiranje cigareta koje dovode do slabljenja kostiju u starijem dobu, prekomeran unos alkohola i rigorozne dijete kod aktivnih mladih sportista–istakao je dr Dimić.

Međunarodno udruženje za osteoporozu saopštilo je da postoje tri ključna saveta kako bi se sačuvale zdrave i dugovečne kosti. Neophodno je bavljenje fizičkim aktivnostimaza održavanje dobre forme, pre svega se savetuje pešačenje, šetnja, odlazak naneki sport i posvećivanje vežbama istezanja mišića. Savetuje se i uravnotežen unos kalcijuma i proteina, što uvećava pozitivne efekte fizičke aktivnosti, jer je kalcijum od vitalnog značaja za održavanje jakih i zdravih kostiju, ali i uzimanje dovoljne količine vitamina De.

– Osteoporoza se javlja kod žena u postmenopauzi, kada dolazi do pada nivoa ženskih hormona. Kod muškaraca se u manjem broju javlja oboljenje, tek posle 60 godine. Zabrinjavajuće je da 20 odsto preloma ima smrtni ishod. U 80 odsto slučajeva žene koje dožive prelom kuka trajno su onesposobljene za obavljanje svakodnevnih životnih poslova –dodao je dr Dimić.

Koštana masa se ustaljuje oko tridesete godine, a nakon četrdesete se postupno gubi, do jedanodsto godišnje. Podložnije obolevanju su žene koje su rano ušle u menopauzu ili su im hirurški, pre 45. godine, uklonjeni j­a­jn­ic­i. Tu su i dodatni faktori koji doprinose obolevanju od osteoporoze, kao što su nizak rast, neuravnotežen menstrualni ciklus, anoreksija, alkoholizam. Najpouzdanija metoda otkrivanja osteoporoze je takozvana koštana denzitometrija, odnosno merenje gustine koštane mase.