Pocetna » Zanimljivosti


Svaki peti kofer zaluta




  Ocenite članak: 0
pregleda: 831
Dodao/la: Stex96
datum: 2013-08-19


Širom sveta u avio-saobraćaju svakodnevno se izgubi trag svakom petom koferu, što je avio-prevoznike u 2012. koštalo oko tri milijarde franaka (3,2 milijarde dolara).
Prema podacima Međunarodnog udruženja za vazduhoplovne telekomunikacije (SITA) , u prošloj godini su avio-kompanije, inače odgovorne za ovakve neprijatnosti, morale da isplate obeštećenje putnicima u proseku 120 dolara po izgubljenom koferu, kojih je u 2012. bilo 26 miliona.

U 75 odsto slučajeva koferi nisu trajno izgubljeni, već kasne u proseku 36 sati, objašnjava portparol Udruženja, Viktorija Vajna, dodajući da, zahvaljujući barkodu i novim tehnologijama, transporter zna tačno gde se kofer nalazi.

Već godinama vazduhoplovne kompanije i aerodromi rade na suzbijanju ovih pojava sa izvesnim uspehom.

U Švajcarskoj, prema rečima portparola domaćeg udruženja avio-prevoznika, Mehdija Genina, ova pojava je u značajnom slabljenju, ali, kako navodi list, portparol nije naveo bilo kakve podatke u vezi s brojem izgubljenih kofera i troškovima koje su avio-prevoznici tim povodom morali da snose.

Isti izvor navodi da je u 2007. ukupan broj putnika u avio-transportu bio 2,48 milijardi, a broj izgubljenih kofera 46,9 miliona. Pet godina kasnije, broj zagubljenih prtljaga iznosio je 26 miliona, dok je broj putnika povećan na 2,95 milijardi.


IZVOR