Pocetna » Film


Top 10: Najlošiji filmski nastavci




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1774
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-06-07


Kakav god da je, ''prvi put'' zaborava nema. A ako želi da uđe u istoriju, ''drugi put'' mora baš da se potrudi. Šteta što ovim filmskim pokušajima to nije pošlo za rukom.

10. Gorštak 2 - Ubrzanje. (Highlander II: The Quickening, 1991)

Dovoljno je bilo da slavni kritičar Rodžer Ebert u osvrtu na film napiše da je ovaj nastavak toliko loš, da se može reći da je sjajan u svojoj kastatrofalnosti. “Ovo je jedan od najurenebesnijih besmislenih filmova koje sam gledao u posljednjih mnogo, mnogo godina”, pisao je Ebert. Dovoljno, zar ne?

9. Sveci protiv mafije 2 - Svi sveti (The Boondock Saints II: All Saints Day, 2009)

Prvi dio filma je po dolasku u bioskope 1999. bio “ne baš dobro” prihvaćen, ali je potom DVD izdanje vremenom steklo kultni status i armiju poštovalaca. Drugi nastavak to ne bi uspio da ponovi, ni da se sto puta objavi na DVD-u. Loš film je… loš film, bez obzira na format.

8. Spiker 2: Legenda se nastavlja (Anchorman 2: The Legend Continues, 2013)

Napraviti dobar i originala dostojan nastavak komedije nije nimalo lako. Pogotovo ako je prvi dio bio toliko dobar kao “Spiker” iz 2004. Zapravo, nije drugi dio toliko loš, ali kroz nekoliko godina teško da će bilo ko htjeti da gleda nastavak pored onako dobrog prvog dijela.

7. Matriks 2 (The Matrix Reloaded, 2003)

Tokom četiri duge godine, koliko je vremena prošlo od prvog dijela, oduševljenje filmofila Neom i družinom je toliko naraslo, da je nastavak filma mora da bude više nego dobar da bi opravdao očekivanja. I mnogi su već bili pripremljeni na blago razočaranje, ali niko nije očekivao da će nastavak biti ovako loš.

6. Mamurluk u Bangkoku (The Hangover Part II, 2011)

Opet te komedije i njihovi nastavci. U ovom slučaju ekipa je odlučila da igra na iste fore, misleći da je dovoljno da radnju filma iz urnebesnog Las Vegasa izmjesti u još haotičniji Bangkok. Ali za dobar nastavak potrebno je mnogo više. Jer, na talasu stare slave možete da plivate neko vrijeme, ali ne zauvijek.

5. Briljantin 2 (Grease 2, 1982)

“Briljantin 2”. I to bez “Džontre”, bez Olivije, i bez ijedne pjesme vrijedne pamćenja. Da li je ovaj film uopšte imao ikakvu šansu?

4. Indijana Džouns i kraljevstvo kristalne lobanje (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008)

I prije nego što je snimanje filma zvanično potvrđeno, četvrti nastavak sage o voljenom Indijani Džounsu bio je predmet neprekidnih diskusija filmoljubaca. Čak je i sam Šaja Labaf, glavni novajlija u ekipi, priznao da žali zbog toga što je upropastio lijepu uspomenu na prva tri filma. Ni Harison Ford nije bio srećan konačnim ishodom. Zapravo, uvođenje davno izgubljenog Indijaninog sina u priču moglo bi da funkcioniše samo da je u pitanju latinoamerička telenovela u kojoj je Indijana/Hose Fernando pao niz stepenice izgubio pamćenje, a usput i sina.

3. Kum 3 (The Godfather: Part III, 1990)

Ponekad, naročito u filmskom svijetu, 3 nije srećan broj. Ako se debate stalno vode oko toga da li je bolji prvi ili drugi dio “Kuma”, nema sumnje u to da treći nastavak mafijaške sage mnogo kaska za svojim filmskim precima. Reditelj Frensis Ford Kopola napravio je i veliku grešku kada je umjesto Vinone Rajder angažovao svoju čerku Sofiju (koja je kasnije postala vrlo dobra rediteljka). Ruku na srce, “Kum 3” nije loš film, ali kada ga gledate svjesni toga koliko su dobra prva dva dijela, ovaj treći je toliko blijed da…

2. Ludi golf 2 (Caddyshack II, 1988)

Kada je čak i Rodni Dejndžerfild digao ruke od nastavka, producentima je trebalo da bude jasno da cijela priča neće imati srećan kraj. Ali ne, oni su angažovali Džekija Mejsona, Rendija Kvejda i Dena Akrojda i krenuli u snimanje drugog dijela. Čak je i Čevi Čejs, koji očigledno ne umije da kaže “ne”, kasnije priznao da je nastavak “Ludog golfa” bio katastrofalna greška. Film je bio toliko loš da je Harold Rejmis na kraju molio producente da izbace njegovo ime sa spiska scenarista. Posustao je u tome kada mu je rečeno koliko bi taj potez loše izgledao u javnosti. Tamni vilajet, očigledno, povuci se i kajaćeš se, ne povuci se i opet ćeš se kajati zbog ovako lošeg filma.

1. Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja (Star Wars Episode I: The Phantom Menace, 1999)

Toliko je bilo naznaka da će ovaj film biti loš u epskim razmerama, da je nevjerovatno kako je film uopšte snimljen. Džordž Lukas, ako izuzmemo “Indijanu Džounsa”, tokom osamdesetih i devedesetih nije snimio nijedan veliki film. Uz sve to, odlučio je da sam piše scenario za “Fantomsku prijetnju”.

Fanovi “Ratova zvijezda” odmah su se podijelili na one koji film dižu u zvijezde i one koji bi ga najradije poslali u neku daleku, daleku galaksiju, da se više nikada ne vrati na planetu Zemlju. Domaća publika nije bila u prilici da film pogleda u bioskopima kada i ostatak svijeta, jer je situacija te 1999. za nas bila loša u epskim razmjerama, pa je možda i ovo razočarenje domaćim ljubiteljima “Ratova zvijezda” lakše palo.


IZVOR