Pocetna » Film


Top 12 filmova po izboru Kventina Tarantina




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1358
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-22

Slike iz Top 12 filmova po izboru Kventina Tarantina


Prepoznatljiv senzibilitet i posvećenost svetu filma su proslavili reditelja Kventina Tarantina, a pogledajte koji su filmovi uticali na njega i njegovo stvaralaštvo.

Jedan od najcenjenih reditelja našeg vremena, Kventin Tarantino, govori o top 12 filmova koji su, po njegovom mišljenju ostavili trag u kinematografiji.



Svaka lista od najuglednijih američkih filmskih stvaralaca u poslednjih pola veka bi morala da sadrži ime Stanlija Kjubrika, Vudija Alena i Martina Skorsezea. Poslednja dvojica su nastavili da stavaraju, ali to ne znači da su izbegli one burne debate o tome ko će napraviti najviše autorskih filmova u narednih nekoliko decenija.

Oni mnogo pametniji, klade se na Kventina Tarantina, koji je za svojih 50 godina, i preko 20 godina rada, pokazao svoj prepoznatljiv bioskopski senzibilitet.

Taj senzibilitet ga je napravio renomiranim rediteljem, ali je na njegov uspeh umnogome uticalo to što je on veliki filmofil: njegovi počeci kao prodavac u videoteci, njegov uticaj na "oživljavanje" teatra "New Beverly Cinema", njegov ogromni kućni bioskop i velika kolekcija filmova.

Pogledajte listu top 12 filmova po Tarantinu:

1. Apocalypse Now (Frensis Ford Kopola, 1979)
2. The Bad News Bears (Majkl Riči, 1976)
3. Carrie (Brajan de Palma, 1976)
4. Dazed and Confused (Ričard Linklater, 1993)
5. The Good, the Bad, and the Ugly (Serđio Leone, 1966)
6. The Great Escape (Džon Sturdžs, 1963)
7. His Girl Friday (Hauard Hoks, 1939)
8. Jaws (Stiven Spilberg, 1975)
9. Pretty Maids All in a Row (Rodžer Vadim, 1971)
10. Rolling Thunder (Džon Flin, 1997)
11. Sorcerer (Vilijam Fridkin, 1977)
12. Taxi Driver (Martin Skorseze, 1976)

Reditelj filmova "Pulp Fiction", "Jackie Brown" i "Django Uncained" glasao je za ove filmove u anketi filmskog magazina "Sight & Sound".

Ne samo da je ovaj vrlo istaknuti autor odabrao isto tako istaknute kolege rediteklje, već je favorizovao one koji pokazuju entuzijazam za žanr sličan njegovom: Brajan de Palma, Leone, Hoks, Spilberg, Fridkin.

Njegovi ostali izbori, kao "Apokalipsa sada" i "Taksista" potiču od reditelja koji su povezani sa "Novim Holivud" pokretom sedamdesetih godina, poslednim velikim kreativnim naletom američkog mejstrima, pre nego što su scenu zauzeli "Indiewood" filmovi krajem osamdesetih i devedesetih. Oni su lansirali karijeeru, ne samo Tarantinovi, već i Ričarda Linklatera.


IZVOR