Pocetna » Zanimljivosti


„Tvorac ekstazija” preminuo u 89. godini




  Ocenite članak: 0
pregleda: 700
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-06

Slike iz „Tvorac ekstazija” preminuo u 89. godini


Američki hemičar i farmakolog Aleksandar Saša Šulgin, najpoznatiji po uvođenju MDMA (ekstazija) u psihoterapeutske svrhe, umro je u ponedeljak u 89. godini.

Aleksandar Šulgin je bio ikona psihodeličnog pokreta u SAD, a sintetizovao je ranije nepoznate psihoaktivne supstance i testirao ih na sebi, pravio detaljne analize svojih iskustava i kasnije sve to pretvorio u knjige, među kojima su i "Phenethylamines I Have Known And Loved" i "Tryptamines I Have Known And Loved".



Tokom svojih eksperimenata Šulgin je navodno sintetizovao preko 200 novih psihoaktivnih supstanci i rangirao njihov efekat po sopstvenoj „Šulginovoj skali“, piše Gardijan.

Šulgin je studirao organsku hemiju na „Harvardu“, a po stupanju u mornaricu 1943. godine zaintrigirao se za psihofarmakologiju i posle Drugog svetskog rata završio postdoktorske studije u San Francisku.

Radio je kao hemičar, a 1965. godine krenuo je da se samostalno bavi istraživanjem veze psihijatrije i farmakologije u svojoj kućnoj laboratoriji u Berkliju, u Kaliforniji. Godine 1976, Šulgin „upoznaje“ MDMA supstancu koja je prvi put sintetizovana još 1912. godine u Nemačkoj.

Godine 1979. Šulgin je upoznao svoju buduću suprugu Anu, koja mu je postala najbliži saradnik i koautorka većine njegovih knjiga.

U novembru 2010. godine Šulgin je preživeo šlog i proveo neko vreme u bolnici u San Francisku.

U martu 2010. godine, reditelj Etjen Saure napravio je Dirty Pictures, dokumentarni film o Šulginovom životu i naučnim otkrićima, u kojem ga opisuje kao „odmetnutog hemičara koji je prvi otkrio efekte ekstazija i preko 200 drugih supstanci, koje menjaju stanje uma.“


IZVOR