Pocetna » Sport


U finalu SP-a uvijek pobjeđivale zemlje koje su vodili domaći selektori




  Ocenite članak: 0
pregleda: 720
Dodao/la: BMW
datum: 2014-05-30


U do sada 19 odigranih Mundijala, tj. u historiji ovog prestižnog takmičenja samo osam zemalja je osvajalo titulu prvaka, a svaka od njih bila je predvođena domaćim selektorima.
Dvadeseto Svjetsko prvenstvo u fudbalu odigrat će se od 12. juna do 13. jula u Brazilu, a mnogi će se iznenaditi činjenicom da su do sada titule prvaka svijeta osvajale reprezentacije koje su isključivo vodili domaći selektori, ispostavilo se analizom Anadolu Agency (AA).

U do sada 19 odigranih Mundijala, tj. u historiji ovog prestižnog takmičenja samo osam zemalja je osvajalo titulu prvaka, ali svaka od njih bila je predvođena domaćim selektorom.

Na prvom SP u Urugvaju 1930. godine prvak je bio domaćin sa klupe predvođen selektorom Albertom Suppicijem. Brazil je do sada pet puta bio na tronu svijetu i to svaki put sa domaćim selektorom, Njemačka i Italija po tri puta, također, predvođene stručnjacima iz svojih zemalja.

Godine 1934. Italija je bila prvak sa selektorom Vittoriom Pozzom, koji ih je i na Mundijalu 1938. godine vodio do svjetskog vrha.

Urugvaj je 1950. godine bio šampion sa Juanom Lopezom. Nekadašnja Zapadna Njemačka 1954. godine bila je prvak svijeta sa Josefom Herbergerom, dok je 1958. Brazil pobijedio sa Vicenteom Italom Feolom, a 1962. sa Aymore Moreirom.

Na SP-u 1966. godine Engleska je bila prvak sa selektorom Martinom Petersom. Brazil je 1970. do trona doveo selektor Mario Zagallo. Zapadna Njemačka 1974. godine na krov svijeta „popela se“ predvođena Helmutom Schonom, 1978. Argentina sa Cesarom Luis Menottijem. Italije je 1982. bila prvak sa selektorom Enzom Bearzotom.

Argentina je na Mundijalu 1986. godine bila šampion pod vodstvom Carlosa Salvador Bilarda. Njemačku je do svjetskog vrha 1990. vodio Franz Beckenbauer, a 1994. Brazil je bio šampion sa Carlosom Albertom Parreirom. I 1998. godine, kada je Francuska slavila na svome tlu, selektor nije bio stranac. „Trikolori“ su slavili pod dirigentskom palicom Aime Jacqueta.

Brazil je 2002. godine bio prvak predvođen Luizom Felipe Scolarijem. Italiju je 2006. godine do svjetske titule predvodio Marcello Lippi. I na koncu, na posljednjem SP, odigranom u Južnoafričkoj Republici 2010. godine, Španija je bila prvak sa domaćim selektorom Vicenteom Del Bosqueom, piše Anadolu Agency.


IZVOR