Pocetna » Zanimljivosti


U izoliranom području istočnog Kentuckyja živjela je obitelj čiji su potomci imali plavu boju kože




  Ocenite članak: 0
pregleda: 809
Dodao/la: LaMistress
datum: 2012-03-30


U planinskom području istočnog Kentuckyja pronađeni su dokazi medicinskog fenomena koji je toliko neobičan da izgleda kao prijevara. Fotografije datiraju iz 1800. godine, a na njima je prikazana obitelj čija djeca imaju plavičastu boju tena.

Na njihovoj obiteljskoj fotografiji izgledaju kao da se netko poigrao Photoshopom ili kao da oponašaju Štrumfove, ali plava boja njihovih lica nije lažna.

Riječ je naime o nepodobnom križanju gena koje je dovelo do toga da su članovi obitelji Fugate vidno obojeni. Misterija obitelji Fugates koja je godinama zbunjivala ljude, konačno bi mogla biti rijesena.

Poremećaj poznat kao methemoglobinemia stanje je kada je smanjena sposobnost pojedinca za transmisiju kisika u krvi. Zbog toga krv takvih osoba je tamnija od „normalne" krvi.

Tajna „plave" obitelji otkrivena je 1958. kada je jedan od njihovih potomaka, Luka Combs, vodio suprugu u bolnicu. Liječnici su obratili pažnju na njega više nego na suprugu kojoj je bila potrebna pomoć.

Osim plavog tena, postoji mnogo ozbiljnih problema koji se javljaju s ovim poremećajem. Znanstvenici su pokušali pronaći rješenje kako bi smanjili plavičastu boju tena. Otkriven je sirup koji sadrži određene kemijske otopine koje pretvaraju krv u normalnu crvenu nijansu, što direktno dovodi i do promjene u boji kože. Problem je što ovo rješenje traje veoma kratko, samo jedan dan.