Pocetna » Zanimljivosti


U Kini se pravi most od stakla




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1035
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-12-01

Slike iz U Kini se pravi most od stakla


U planinskom predelu Vulingjuan u Kini, koje spada u jedno od čuda prirode, graditelji iz ove zemlje planiraju da naprave most koji će biti izrađen od specijalne vrste stakla koje se koristi za kineski svemirski program.U planu je da se most napravi za nepunih godinu dana a biće dug 370 metara i nalaziće se na visini od 400 metara.

Njihovo ime vam verovatno nepoznato zvuči, ali predivni planinski stubovi Vulingjuana u središnjoj kineskoj provinciji Hunan zadivljuju svojom spektakularnom lepotom i neobičnim izgledom.

Fantastičan prizor uskih stubova od stenja, na čijim su vrhovima načičkana stabla koja izgledaju kao da su izašla iz glave nekog maštovitog pisca bajki za decu uskoro će postati još veličanstveniji: čim kineski mostograditelji ostvare svoju zamisao i sagrade prvi most od stakla na svetu!

Početak izgradnje zakazan je za mart 2013. godine, a izvođači se nadaju da će biti gotov za manje od godinu dana.

Staklo, istina, možda nije potpuno tačan pojam, pošto se radi o posebnoj vrsti ovog materijala dizajniranog specijalno za kineski svemirski program, koji nikada do sada nije korišćen u graditeljstvu.

Most će biti dugačak 370 metara, širok 2,3 i spajaće dva vrha Vulingjuana na visini od čak 400 metara.

Procenjuje se da će izgradnja koštati 260 miliona juana, što je – kada se prevede u razumljivu valutu – 41,7 miliona američkih dolara.

Citaj jos: http://www.dodirnime.com/zanimljivosti/u-kini-se-pravi-most-od-stakla/#ixzz2DoUGynsc


0   Spam
muharemhuskic7   (2013-04-13 7:15 PM) [Sadrzaj]
Ima ih puno i može im se ;)

0   Spam
Korisnica   (2012-12-04 11:25 PM) [Sadrzaj]
Zivi bili videli :*