Pocetna » Zanimljivosti


Uginuo džinovski izopod koji je pet godina “štrajkovao glađu” VIDEO




  Ocenite članak: 0
pregleda: 765
Dodao/la: Gale
datum: 2014-02-17


Džinovski izopod, ljuskar poznat kao “čistač dubina”, uginuo je pošto ništa nije jeo više od pet godina. Životinju, koja liči na višestruko uvećanu klupčastu baburu (Armadillidium vulgare), čuvari japanskog akvarijuma “Taba" našli su mrtvu 14. februara, kada su došli da je nahrane.


Izotop spada u ljuskare slične rakovima, a živi u hladnim i dubokim vodama

Ženka džinovskog izopoda, nazvana “Broj 1” da bi se razlikovala od devet ostalih džinovskih izopoda u japanskom akvarijumu, nije se hranila od januara 2009, kada je pojela veliku skušu.

Čuvar Takeja Moritaki, koji je hrani na svakih šest meseci, bio je zapanjen zbog njenog višegodišnjeg “štrajka glađu”. On čak tvrdi da se ovo stvorenje koje živi na velikim morskim dubinama ponekad "pretvaralo da jede" tako što je oko hrane pravilo pokrete ustima i prednjim nogama.

Kada je Takeja pre nekoliko dana spustio skušu u vodu da bi izotopu ponovo ponudio hranu, primetio da nešto nije u redu, jer se životinja nije ni mrdnula.

“Broj 1” je registrovana kao viši organizam pod nadzorom koji je najduže preživeo bez hrane. U trenutku kada je proglašena mrtvom, navršilo se pet godina i 43 dana kako nije okusila hranu.

Džinovski izopod, koji je iz Meksičkog zaliva dospeo u akvarijum “Taba” bio je u septembru 2009. dugačak 29 centimetara i težak 1 kilogram. U toku je analiza njegovih ostataka kako bi se ustanovilo zašto je odbijao da jede, a biće zamrznut da bi ostao sačuvan za buduća pokolenja.

Reč je o ljuskaru srodnom rakovima, a stručnjaci veruju da veliki broj ovih stvorenja živi u hladnim dubokim vodama Atlantskog, Tihog i Indijskog okeana.


IZVOR