Pocetna » Zanimljivosti


Ugradili mišu lažno sećanje




  Ocenite članak: 0
pregleda: 805
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-27


Naučnici Centra RIKEN-MIT Centra za nervni sistem uspešno su ugradili lažno sećanje u mozak miša, preneli su američki mediji.



Susumu Tonegava i njegove kolege opisali su kako su uverili miševe da su bili šokirani na jednom mestu, a da se to stvarno dogodilo na drugom.

Oni su se koristili tehnikom zvanom optogenetika, u kojoj su neuroni modifikovani da reaguju na svetlost. Naučnici su stavili miševe u jedno okruženje i identifikovali i obeležili ćelije u mozgu miša koje su formirale sećanje na tu lokaciju.

Dan kasnije, miševi su šokirani u drugom okruženju, dok su iste te ćelije stimulisane. Kada su ponovo stavljeni u prvo okruženje, “zamrzli” su se od straha, pokazujući da se sećaju šoka na tom mestu, iako se to nije dogodilo.

“Podsećanje na lažno sećanje je bilo specifičnog konteksta,a aktiviralo je regione mozga koji su bili aktivni tokom sećanja na strašni događaj. Naši podaci pokazuju da je moguće generisati memoriju na strah izraženu ponašanjem, putem veštačkih sredstava”, naveli su istraživači.

Smatra se da se memorija formira na sličan način kod ljudi i miševa, piše “Vašington post”, dodajući da otkriće podseća na naučno-fantastični film “Totalni opoziv”, koji se bavi ugradnjom lažnih sećanja kod ljudi.


IZVOR